Acasa InternationalExterne Geneva II: ONU a retras invitația adresată Iranului

Geneva II: ONU a retras invitația adresată Iranului

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

ONU a anunțat luni că secretarul general Ban Ki-moon a retras invitația adresată Teheranului de a participa la negocierile de pace asupra Siriei la conferința din Geneva.

Geneva II: ONU a retras invitația adresată Iranului (foto:kurdistantribune,com)

Ban Ki-moon „continuă să îndemne Iranul să se alăture consensului global la baza comunicatului de la Geneva”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al ONU, Martin Nesirky, într-un briefing. „Având în vedere că a decis să rămână în afara acestei înțelegeri de bază, Ban a hotărât că reuniunea de o zi de la Montreux va continua fără participarea Iranului”. Ban afirmase mai devreme că declarația publică făcută de Iran că nu susține acordul de la Geneva din 2012 chemând la un guvern de tranziție în Siria „nu este compatibilă” cu asigurările primite de la ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif înainte de a invita Iranul la conferința de la Montreux, Elveția.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că Ban a fost „profund dezamăgit” de respingerea de către Iran a acordului din 2012 pentru a pune capăt războiului civil de trei ani în Siria după ce Zarif sugerase în discuții anterioare cu șeful ONU că Teheranul l-ar accepta.  Această invitație neașteptată lansată în ultimul moment de ONU Iranului de a participa la conferința de pace de la Montreux asupra Siriei a aruncat discuțiile în aer duminică, cu opoziția siriană declarând că se retrage dacă Ban nu își anulează oferta.

După ce ONU a retras invitația, opoziția susținută de Occident a confirmat că va lua parte la negocierile de pace asupra Siriei, denumite și „Geneva 2” și programate să înceapă miercuri.  Cu puțin timp înainte ca Nesirky să se adreseze reporterilor, ambasadorul Teheranului la ONU Mohammad Khazaee a emis un comunicat afirmând: „Dacă participarea Iranului este condiționată de a accepta comunicatul Geneva I, Iranul nu va participa la conferința Geneva II„. Conform Agerpres, Iranul și Rusia sunt principalii susținători externi ai președintelui sirian Bashar al-Assad și prezența Teheranului a fost una dintre problemele cele mai controversate apărute la primele discuții la care au participat atât guvernul cât și adversarii lui Assad.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult