Georgia: Primele rezultate ale alegerilor - Opoziţia conduce | Ziua Veche
Acasa InternationalExterne Georgia – Alegeri legislative: Opoziţia are mai multe voturi după primele rezultate

Georgia – Alegeri legislative: Opoziţia are mai multe voturi după primele rezultate

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

Rezultatele preliminare ale alegerilor legislative din Georgia indică faptul că opoziţia condusă de Bidzina Ivanişvili devansează partidul actualului preşedinte Mihail Saakaşvili.

Georgia – Alegeri legislative: Opoziţia are mai multe voturi după primele rezultate (foto: en.rian.ru)

După numărarea buletinelor în 15,3% din secţiile de votare, „Visul Georgian”, coaliţia de opoziţie condusă de Bidzina Ivanişvili, a obţinut 52,7% din sufragiile exprimate, în timp ce Mişcarea Naţională Unită (MNU) a lui Saakaşvili a fost votată de 42 % dintre alegători. Conform Agerpres, rezultatele nu vor reflecta numărul de locuri pe care fiecare formaţiune îl va avea în viitorul parlament /cu 150 de deputaţi/, întrucât Georgia are un sistem electoral mixt, 77 de parlamentari fiind aleşi pe liste de partid, iar ceilalţi 73 prin scrutin majoritar.

Ivanişvili şi-a proclamat victoria imediat ce au fost publicate primele sondaje după închiderea secţiilor de vot. Susţinătorii săi şi-au manifestat bucuria în Piaţa Libertăţii din Tbilisi în noaptea de luni spre marţi, dar în ciuda avansului în sondaje, sistemul electoral complex ce îmbină votul majoritar cu cel proporţional poate produce răsturnări de situaţie. Preşedintele Saakaşvili susţine că formaţiunea sa conduce în scrutinul majoritar.

Saakaşvili l-a acuzat pe Ivanişvili că serveşte interesele Kremlinului şi că intenţionează să întoarcă Georgia înapoi sub dominaţia rusă. Dar Ivanişvili susţine că doreşte ca Georgia să adere la NATO şi va continua politica de apropiere faţă de această organizaţie. De asemenea, el îi reproşează actualului preşedinte că a instaurat un regim autoritar şi îl face responsabil pentru războiul cu Rusia din anul 2008

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult