Acasa InternationalExterne Germania propune procedura de insolventa pentru tari

Germania propune procedura de insolventa pentru tari

scris de Ziua Veche
3 afisari

Autoritatile de la Atena au avertizat ca Grecia ar putea deveni prima tara din zona euro care cere bani de la Fondului Monetar International daca nu va fi ajutata de Uniunea Europeana. Pe de alta parte, Angela Merkel sustine ca Grecia nu are nevoie de ajutor financiar, iar presedintele Germaniei, Horst Koehler, spune ca ar trebui elaborat un „mecanism de insolventa” pentru tari.


Presedintele Germaniei, Horst Koehler, fost sef al Fondului Monetar International (FMI), a declarat, sambata, intr-un interviu acordat revistei Focus, ca ar trebui elaborat un „mecanism de insolventa” pentru tarile care nu mai fac fata datoriilor de stat, informeaza Mediafax. Koehler a aratat ca sunt necesare masuri care sa fie utilizate in cazul statelor cu datorii prea mari, similare procedurilor de insolventa aplicate in cazul companiilor. Oficialul a subliniat ca ideea nu se refera la Grecia. Statul elen se confrunta cu probleme serioase in sistemul finantelor publice, cu un deficit bugetar de peste 12% din PIB si o datorie publica de 120% din PIB. „Este posibil sa existe tari care nu vor putea face fata propriilor datorii. De aceea este timpul sa ne gandim la ceea ce pana acum era de neconceput. Avem nevoie de o procedura metodica de insolventa nu numai pentru companii, ci si pentru state”, a afirmat presedintele Germaniei.

La randul sau, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, sustine intr-un interviu acordat postului german de radio Deutschlandfunk, ca Grecia nu are nevoie de ajutor financiar si ca liderii europeni nu ar trebui sa faca din ajutorarea Greciei subiectul principal al summitului UE de saptamana viitoare, informeaza Agerpres. Angela Merkel si-a exprimat ingrijorarea ca ar putea aparea turbulente pe pietele financiare prin crearea de „false asteptari” cu privire la acordarea de sprijin financiar. Cancelarul german a reiterat ca Grecia trebuie sa-si rezolve singura problema datoriilor, pentru binele monedei unice. „Nu exista amenintarea cu insolventa”, a declarat Merkel. „Nu cred ca Grecia are nevoi financiare acute din partea comunitatii europene si prim-ministrul grec continua sa-mi spuna acelasi lucru”, a spus cancelarul german.

Zilele trecute presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut statelor membre UE sa cada de acord asupra unui pachet de ajutor pentru Grecia la summitul de la Bruxelles, dupa ce autoritatile de la Atena au avertizat ca ar putea cere ajutorul Fondului Monetar International. In schimb, Angela Merkel a subliniat ca in prezent Grecia nu are nevoie de ajutor financiar si de aceea a cerut ca acest subiect sa nu domine reuniunea de saptamana viitoare liderilor europeni. Anterior, prim-ministrul George Papandreou a avertizat ca Grecia nu poate sa-si atinga tintele de deficit daca costurile de finantare raman la nivelul ridicat inregistrat in prezent si ca ar putea sa solicite ajutorul FMI. In primele doua emisiuni de obligatiuni demarate de la inceputul acestui an, Grecia a reusit sa stranga de pe piata 13 miliarde de euro, insa pentru a atrage investitorii a trebuit sa ofere o rata a dobanzii de peste sase procente. O tara membra a zonei euro care ar apela la FMI ar fi o situatie fara precedent si un caz jenant pentru blocul comunitar.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult