Acasa InternationalExterne Germania respinge declaraţiile lui Netanyahu despre Holocaust

Germania respinge declaraţiile lui Netanyahu despre Holocaust

scris de D.P.
19 afisari

Guvernul german a respins miercuri declaraţiile făcute cu o zi înainte de către premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a provocat o aprigă controversă afirmând că „soluţia finală” i-a fost inspirată lui Adolf Hitler de către marele muftiu al Ierusalimului, relatează Reuters online.

lagar nazist„Toţi germanii cunosc istoria nebuniei criminale rasiste a naziştilor, care a condus la ruptura cu civilizaţia care a fost Holocaustul”, a comentat Steffen Seibert, un purtător de cuvânt al Angelei Merkel.

„Acest lucru este predat în şcolile germane cu un bun motiv. Acest lucru nu trebuie să fie uitat niciodată”, a continuat purtătorul de cuvânt. „Eu nu văd niciun motiv să ne modificăm viziunea asupra istoriei în vreun mod”, a adăugat el.

„Noi ştim că responsabilitatea pentru această crimă împotriva umanităţii este germană şi că ea este într-adevăr a noastră”, a spus el.
Cu câteva ore înainte să plece într-o vizită în Germania, Benjamin Netanyahu a declarat, marţi seara, în Congresul Sionist Mondial, la Ierusalim, că muftiul Hadj Amin al Husseini i-a inspirat lui Hitler ideea exterminării evreilor.

Hitler nu voia să-i extermine pe evrei la vremea aceea, el voia să-i expulzeze pe evrei”, a declarat Benjamin Netanyahu în discursul pe care l-a susţinut. „Iar Hadj Amin al Husseini s-a dus să-l vadă pe Hitler şi i-a spus «dacă vreţi să-i expulzaţi, vor veni toţi aici»”, a continuat el.

Potrivit premierului israelian, care a evocat această conversaţie ce ar fi avut loc în 1941, Hitler l-ar fi întrebat, atunci, „ce să fac cu ei?”, iar muftiul i-ar fi răspuns „arde-i”.

O serie de reprezentanţi ai opoziţiei israeliene, dar şi specialişti în domeniul Holocaustului, au intervenit pentru a contesta povestea prezentată de către Benjamin Netanyahu, acuzat de deformarea realităţii istorice.

„Să spui că muftiul a fost primul care i-a menţionat lui Hitler ideea de ucide sau arde evrei nu este corect”, a comentat Dina Porat, o profesoară de la Universitatea de la Tel Aviv şi istoricul-şef la Memorialul Yad Vashem. „Ideea de a debarasa lumea de evrei este o temă centrală în ideologia lui Hitler, cu mult timp înainte să-l întâlnească pe muftiu”, a adăugat ea.

Palestinieni, indignaţi

Motivul pentru care Netanyahu a făcut aceste declaraţii rămâne neclar, într-un moment de tensiuni sporite între israelieni şi palestinieni.

Lideri palestinieni l-au acuzat pe liderul israelian că încearcă să-l absolve pe Adolf Hitler de uciderea a şase milioane de evrei, cu scopul de a-i face pe musulmani să poarte responsabilitatea.

„Este trist să-l vezi pe şeful Guvernului israelian detestându-şi în aşa măsură vecinii încât să caute să-l absolve pe cel mai mare criminal de război din Istorie, Adolf Hitler, de uciderea a şase milioane de evrei”, a declarat Saeb Erekat, secretarul general al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OLP).

„Domnul Netanyahu ar trebui să înceteze să exploateze această tragedie umană pentru a marca puncte în scopuri politice”, a continuat Erekat.

Ministrul israelian al Apărării Moshe Yaalon, un apropiat al lui Netanyahu, a admis, la rândul său, că acesta din urmă s-a înşelat.

„Cu siguranţă nu (Husseini) a inventat soluţia finală”, a declarat Yaalon pentru postul de radio al armatei israeliene. „Ci spiritul malefic al lui Hitler însuşi”, a adăugat el.

Benjamin Netanyahu le-a răspuns criticilor, afirmând miercuri că există „numeroase probe” în sprijinul acuzaţiilor sale la adresa lui Husseini, dar fără să precizeze sursele la care se referă.

O lucrare din 1947, intitulată „Muftiul Ierusalimului”, şi un articol de ziar de la acea vreme afirmă că un fost consilier al lui Hitler a depus mărturie, în procesul de la Nürnberg, că Husseini a complotat cu dictatorul german pentru a debarasa Europa de evrei.

Husseini, care a fost căutat pentru a fi adus în faţa justiţiei, nu a fost prins niciodată. El a murit la Cairo.

Întâlnirea dintre Hitler şi Husseini a avut loc la Berlin, pe 28 noiembrie 1941. Cu mai bine de doi ani înainte, în ianuarie 1939, cancelarul şi-a exprimat clar, într-un discurs pe care l-a susţinut în Reichstag, hotărârea de a-i extermina pe evrei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS