Acasa InternationalExterne Germania se pregătește de raționalizarea gazului

Germania se pregătește de raționalizarea gazului

scris de Misu Andrei
50 afisari

Germania a declanșat miercuri un plan de urgență pentru administrarea rezervelor de gaz, plan care ar putea duce la raționalizarea energiei pentru cea mai mare economie europeană, dacă cererea Rusiei de a plăti cu ruble combustibilul livrat va duce la întreruperea sau oprirea furnizării, scrie Reuters.

Rusia amenințǎ cu ȋntreruperea livrǎrilor de gaze cǎtre UE (foto:kiyvpost.com)

Insistența Moscovei pentru plata în ruble a gazului care alimentează o treime din necesarul anual al Europei a provocat șocuri în rândul mai multor țări: Grecia a cerut o întrunirre de urgență a furnizorilor, guvernul olandez a spus că le va cere consumatorilor să consume mai puțin gaz, autoritatea de reglementare din Franța le-a transmis consumatorilor să nu intre în panică.

Cererea plății în ruble, pe care țările G7 au respins-o, este un răspuns la sancțiinile impuse de Occident Rusiei după invadarea Ucrainei.

Moscova, care numește acțiunea sa în Ucraina „operațiune militară specială”, afirmă că măsurile impuse de Occident sunt un „război economic”.

Un parlamentar rus a declarat miercuri că Rusia ar putea extinde cererea de plată în ruble și pentru alte mărfuri livrate – petrol, cereeale, îngrășăminte, cărbune, metal -, crescând astfel riscul unei recesiuni economice în Europa și Statele Unite.

Moscova este așteptată să facă joi publice planurile privind plata în ruble, deși a precizat că nu va cere imediat cumpărătorilor să plătească exporturile de gaz în ruble.

Țările vestice au spus că plata în ruble încalcă contractele și ar dura poate luni ca acestea să fie renegociate, o perspectivă care a condus la creșterea prețurilor pe burse.

De asemenea, acest lucru ar slăbi impactul sancțiunilor impuse Rusiei, prin întărirea rublei, după ce moneda rusă a fost lovită de sancțiunile occidentale impuse asupra rezervelor de valută din străinătate ale Moscovei.

Mișcarea fără precedent a Berlinului este cel mai clar semn de până acum că Uniunea Europeană se pregătește ca Moscova să oprească livrările de gaz dacă nu primește plata în ruble.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a activat „faza inițială de alertă” a unui plan de urgență privind gazele, ceea ce însemană că o echipă de criză formată din reprezentanți ai ministerului, ai autorității de reglementare și ai sectorului privat vor monitoriza importurile de gaz și rezervele din depozite.

Habeck a declarat că rezerva de gaz a Germaniei este garantată deocamdată, dar le-a cerut consumatorilor și companiilor să reducă consumul, spunând că „fiecare kilowat oră contează”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult