Acasa InternationalExterne Grecia a scăpat din nou. UE îi mai dă o şansă: împrumut de 130 de miliarde de euro

Grecia a scăpat din nou. UE îi mai dă o şansă: împrumut de 130 de miliarde de euro

scris de Mihaela Popescu TAULET
54 Afisari

Miniştrii de finanţe din zona euro au dat unda lor verde marţi dimineaţă pentru planul de salvare a Greciei, care cuprinde un ajutor public şi o ştergere parţială a datoriei Atenei deţinute de creditorii privaţi, au anunţat mai multe surse europene. 

Miniştrii redactează declaraţia finală„, a declarat un responsabil european, citat de AFP. El a indicat mai înainte că forumul Eurogrupului a căzut de acord asupra acestui plan ce va permite Greciei să evite falimentul, după mai mult de douăsprezece ore de negocieri intense.

Grecia va beneficia de un ajutor public în valoare de 130 de miliarde de euro în cadrul celui de-al doilea plan de salvare şi unui efort ai important decât era prevăzut din partea sectorului privat, care a acceptat să suporte 53,5 la sută din datoria greacă, afirmă o sursă europeană. Cu ajutorul acestui plan fără precedent, Grecia ar trebui să fie în măsură să ramburseze o datorie de 14,5 miliarde de euro până la 20 martie şi să evite astfel falimentul.

Atena a îndeplinit pe hârtie partea sa din contract respectând cerinţele creditorilor ei publici /angajamente scrise de cei doi şefi ai partidelor de coaliţie, un plan de economii de 3,3 miliarde de euro. Cu toate acestea, negocierile au mers foarte încet întrucât finanţatorii principali de fonduri ai Greciei s-au lovit de o gaură de câteva miliarde de euro ce trebuie astupată pentru a se ajunge la reducerea datoriei Greciei la 120% din PIB până în 2020, aşa cum au vrut Fondul Monetar Internaţional şi unele ţări din zona euro, ca Germania şi Luxemburg.

În final, planul de salvare va permite reducerea datoriei Greciei la 120,5% până în 2020, faţă de 160% în prezent, a indicat o sursă guvernamentală europeană.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS