Acasa InternationalExterne Grecia accepta o solutie de compromis in cazul FYROM: Macedonia de Nord

Grecia accepta o solutie de compromis in cazul FYROM: Macedonia de Nord

scris de Ziua Veche
0 afisari

.Grecia accepta ca Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei (FYROM) sa se numeasca „Macedonia de Nord”, a declarat primul adjunct al ministrului afacerilor externe grec Dimitris Droutsas, transmite Agerpres.


 Daca premierul macedonean Nikola Gruevski respinge propunerea, „va trebui sa explice el insusi poporului sau pentru ce il priveaza de perspectiva europeana”, a adaugat Droutsas, exprimandu-si speranta ca cele doua parti vor reusi sa ajunga la un „acord mutual acceptabil”. Disputa pentru denumirea de Macedonia dureaza de 19 ani. Grecia refuza vecinei sale ex-iugoslave dreptul de a se numi doar „Macedonia” deoarece aceasta denumire desemneaza o provincie a sa care face parte din patrimoniul sau istoric. De aceea, statul elen blocheaza intrarea macedoneana in NATO si deschiderea negocierilor pentru aderarea sa la UE din 1991, cand tara vecina si-a proclamat independenta de Iugoslavia.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult