Acasa InternationalExterne Grecia ar trebui sa-si vanda insulele si Acropolis-ul pentru a iesi din criza

Grecia ar trebui sa-si vanda insulele si Acropolis-ul pentru a iesi din criza

scris de Ziua Veche
6 afisari

Autoritatile de la Atena ar trebui sa vanda insulele nelocuite pentru a strange bani si a evita colapsul finaciar. Declaratia a fost facuta de parlamentarul german Frank Schaeffler, un apropiat al cancelarului Angela Merkel. El a afirmat ca, pe langa vanzarea actiunilor companiilor de stat, aceasta ar putea fi o solutie pentru Grecia, conform agentiei France24. “Sunteti in faliment! Vindeti insulele sau chiar si Acropolis-ul!”, a adaugat Schaeffler. La randul sau, Marco Wanderwitz, membru al partidului conservator CDU, a precizat ca un eventual ajutor financiar venit din partea Uniunii Europene, ar trebui garantat de Grecia. “Noi va dam bani, voi ne dati Corfu”, a concluzionat acesta.

 

In replica, un oficial din cadrul Ministerului elen de Externe a declarat ca in momentul de fata, asemenea remarci sunt deplasate. Potrivit Biroului National de Turism, Grecia detine aproximativ 6.000 de insule, dintre care doar 227 sunt locuite. Cotidianul The Guardian aminteste si faptul ca, potrivit ultimelor sondaje de opinie, marea majoritate a cetatenilor germani se opun participarii Berlinului la un eventual imprumut acordat Greciei. Totusi, in cursul zilei de vineri, cancelarul german Anghela Merkel se va intalni la Berlin cu premierul elen, George Papandreou, pentru a discuta actula situatie financiara a Greciei.

Grecii ocupa Ministerul de finante

Angajati din sectorul public au demonstrat joi, la Atena, in fata palatului prezidential, impotriva masurilor de austeritate impuse de guvern, protestele degenerand in ciocniri cu fortele de ordine. Tot astazi, aproximativ 300 de membri ai sindicatului comunistilor greci, Pame, au ocupat cladirea Ministerului de Finante, potrivit Agerpres. Sindicalistii au blocat intrarea si au afisat o pancarta cu mesajul:“Rasculati-va pentru ca masurile sa nu se aplice”. In ciuda protestelor organizate in ultimele saptamani de principalele confederatii sindicale, guvernul de la Atena a adoptat o serie de noi masuri draconice, menite sa reduca deficitul bugetar al tari, care, in prezent, este de aproximativ patru ori mai mare decat cel convenit cu Uniunea Europeana. Printre altele, guvernul socialist a inghetat pensiile, a marit taxele pentru comertul cu alcool si tutun, eliminand si bonusurile acordate pentru concedii angajatii din sectroul public. Aceste masuri ar trebui sa aduca economii de peste 4,8 miliarde de euro, echivalentul a aproximativ 2% din Produsul Intern Brut. Comisia Europeana a salutat aceasta decizie, Jose Manuel Barroso declarand ca ea reprezinta o confirmare a faptului ca guvernul Greciei este dispus sa ia toate masurile necesare pentru a se redresa. Presedintele CE a mai adugat ca in momentul de fata, “ambitiosul program al Greciei, de a-si corecta deficitul bugetar, a revenit pe drumul cel bun”.

0 comentariu

gemenaru 28-03-2010 - 09:51

ONU a ajuns o organizatie de cacat…e a Islamului…….

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult