Acasa InternationalExterne Grecia dublează ajutorul pentru plata facturilor la energie

Grecia dublează ajutorul pentru plata facturilor la energie

scris de Misu Andrei
127 Afisari

Guvernul Greciei anunță că va dubla subvențiile pentru plata facturilor la gaze și electricitate pentru persoanele cu venituri mici, o măsură menită să îi ajute pe greci să facă față creșterii prețurilor la energie din ultima perioadă. Anunțul a fost făcut de ministru grec al finanțelor, Christos Staikouras. Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au urcat cu peste 300% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi întreruperilor.

energie lectricaAcest mecanism de sprijin finanţat de Guvern are un cost estimat la 500 milioane de euro, în creştere faţă de subvenţiile de aproximativ 150 milioane de euro anunţate în septembrie, a explicat Staikouras la o conferinţă de presă. Acesta a avertizat: „Ne confruntăm cu o criză acută, mai mare în intensitate şi mărime faţă de previziunile noastre iniţiale”.

Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.

Ministrul elen al Energiei, Kostas Skrekas, prezent la conferinţa de presă de vineri, a declarat că subvenţiile vor fi finanţate în special din veniturile obţinute în urma vânzării cotelor de emisie de dioxid de carbon.

Măsurile vor include o subvenţie de 18 euro pentru primii 300 de kilowaţi oră consumaţi în fiecare lună de gospodăriile greceşti, faţă de un nivel de 9 euro anunţat în septembrie.

„Posibilitatea unei ierni grele intensifică temerile privind înrăutăţirea suplimentară a crizei energetice”, a apreciat Skrekas.

De asemenea, principala companie de utilităţi din Grecia, Public Power Corp. (PPC), firmă care este deţinută de stat în proporţie de 51%, va oferi şi ea reduceri mai mari de preţuri gospodăriilor pentru a le ajuta să facă faţă majorării facturilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult