Acasa InternationalExterne UPDATE – Grecia: Partidul Syriza, câștigă alegerile

UPDATE – Grecia: Partidul Syriza, câștigă alegerile

scris de C.S.
10 afisari

UPDATE – Alexis Tsipras, liderul partidului radical de stânga Syriza, a declarat că victoria sa și a formațiunii sale la alegerile legislative de duminică este o victorie a poporului elen și că grecii i-au acordat un mandat clar de patru ani în fruntea unui nou executiv, anunțând în același timp refacerea coaliției de guvernare cu partidul suveranist de dreapta ANEL.

„În Europa momentului, Grecia și poporul grec sunt sinonime cu rezistența și demnitatea, iar această luptă va fi continuată împreună cu voi pentru următorii patru ani”, a spus Tsipras în fața unei mulțimi de simpatizanți veniți să sărbătorească victoria în alegeri într-una din piețele din centrul Atenei.

„Am primit un mandat clar de a elimina corupția sistemică. Începând de mâine, vom lucra pentru rezolvarea acestor probleme. Syriza nu va fi intimidată”, a mai afirmat Tsipras.

El a atras atenția că relansarea Greciei nu va veni ca prin minune, ci prin multă muncă. „Ne așteaptă vremuri dificile, dar, în același timp, ne aflăm pe o bază solidă. Nu ne vom reveni din această lupte prin minune, ci prin multă muncă”, a declarat liderul Syriza.

Tsipras a anunțat totodată că va forma un guvern de coaliție cu partidul suveranist de dreapta ANEL (Grecii Independenți), care a fost partener al Syriza și în executivul precedent.

„Ne unim forțele astăzi. Vom continua împreună”, a spus Tsipras de la tribună, unde i s-a alăturat și Panos Kammenos, liderul ANEL, conform imaginilor transmise de televiziunile elene.

„Am primit un mandat clar de a da la o parte forțele care ne-au ținut pe loc”, a mai declarat el, spunând că se simte ‘răzbunat’. Tsipras a făcut aparent referire la deputații Syriza care s-au opus în august noului pachet de ajutor convenit de Atena cu creditorii săi internaționali și care au părăsit partidul, privând Syriza de majoritatea în parlament și determinându-l pe Tsipras să demisioneze și să convoace aceste alegeri anticipate.

După numărarea a peste 60% din buletinele de vot, Syriza, care ar obține 145 din cele 150 de locuri din parlament, ar dispune de o majoritate absolută de 155 de mandate cu sprijinul ANEL.

Partidul de stânga Syriza al fostului premier Alexis Tsipras pare să se îndrepte spre o victorie mai categorică la alegerile legislative anticipate de duminică decât o arătau sondajele de opinie, obținând 35% din sufragii, după numărarea de către Ministerul de Interne de la Atena a puțin peste 10% din voturile exprimate.

SyrizaFormațiunea de centru-dreapta Noua Democrație (ND), condusă de conservatorul Vangelis Meimarakis, se situează pe poziția secundă, cu 28,6% din voturi, fiind urmată, la distanță considerabilă, de partidul de extremă dreapta Zorii Aurii (7,32%).

Potrivit unor observatori citați de presa locală, prezența la urne, de aproximativ 60%, este una scăzută, în contextul în care votul în Grecia este obligatoriu, chiar dacă sancțiunile pentru absenteism nu se aplică.

Este a treia oară când grecii au fost chemați la urne în acest an, după alegerile legislative din ianuarie, câștigate categoric de Syriza (36,3% din voturi), și după referendumul de la începutul lunii iulie privind acordul cu creditorii internaționali.

Tsipras și-a anunțat demisia în luna august și a forțat astfel organizarea alegerilor anticipate, în speranța de a-și reînnoi sprijinul parlamentar, după ce aproape o treime din cei 149 de parlamentari ai Syriza s-au împotrivit prevederilor acordului cu creditorii internaționali.

Acest acord, care prevede reforme economice profunde și continuarea politicilor de austeritate ce i-au lovit puternic pe greci în ultimii cinci ani, a fost inițial respins categoric la un referendum organizat la începutul lunii iulie.

Syriza și Noua Democrație erau foarte apropiate în ultimele sondaje de opinie de dinaintea votului, cu un ușor avans pentru Syriza.

Victoria Syriza nu va asigura însă, cel mai probabil, majoritatea necesară pentru ca partidul să guverneze singur, astfel că Alexis Tsipras va trebui să încerce formarea unei coaliții cu cel puțin o altă formațiune, el excluzând totuși un guvern de uniune cu Noua Democrație.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult