Acasa InternationalExterne Grevă de trei zile în spitalele din Marea Britanie

Grevă de trei zile în spitalele din Marea Britanie

scris de Misu Andrei
46 Afisari

Mii de medici din spitalele britanice au început luni o grevă de trei zile. Ei solicită creşteri salariale și au lansat o săptămână marcată de numeroase mişcări sociale în Regatul Unit, informează AFP.

Grevă de 48 de ore la metroul din LondraGrevele au afectat mai multe profesii în ultimele luni în Marea Britanie, unde inflaţia depăşeşte 10%. Lucrători ai căilor ferate, poliţişti de frontieră, profesori şi alţii au fost în grevă pentru a cere majorări salariale, în condiţiile creşterii galopante a preţurilor la alimente şi energie, scrie Agerpres.

Guvernul a început negocieri cu infirmierele şi cu angajaţii căilor ferate. Însă miercuri, când guvernul îşi va prezenta bugetul, ar urma să fie una din cele mai importante zile de acţiune sindicală din ultimii ani. Funcţionari, profesori, conductori au metroului londonez şi jurnalişti de la BBC, printre alţii, vor înceta lucrul, iar o manifestaţie este programată la Londra, în cartierul guvernamental Westminster.Medicii au lansat mişcarea de protest luni, când membri ai sindicatului British Medical Association (BMA) au instalat pichete de grevă în faţa spitalelor. Potrivit BMA, aceşti medici au pierdut, în termeni reali, 26% din salarii începând din 2008, când serviciilor de sănătate le-a fost impusă o cură de austeritate.

O campanie lansată de sindicat afirmă că medicii aflaţi la început de carieră sunt plătiţi mai prost decât chelnerii din cafenele, primind doar în jur de 14 lire sterline (15,8 euro) pe oră. „Graţie guvernului, puteţi câştiga mai mult servind în cafenele decât salvând pacienţi”, spune un slogan al BMA.

Credeam că, devenind medic, voi fi independentă financiar, dar nu este aşa”, a declarat Becky Bates, o tânără absolventă din centrul Angliei. „Cu împrumuturile pentru taxele de şcolarizare şi împrumuturile personale, am ieşit din facultatea de medicină cu o datorie de peste 100.000 de lire sterline. Astăzi, salariul nu îmi permite nici măcar să îmi repar maşina în caz de nevoie”, a spus ea.Şefii NHS, serviciul public de sănătate, s-au declarat îngrijoraţi de consecinţele acestei greve asupra pacienţilor. NHS trece printr-o criză profundă, fiind slăbit de politicile de austeritate şi de consecinţele pandemiei. Pe 6 februarie, NHS s-a confruntat cu cea mai importantă grevă de la înfiinţarea sa în 1948, infirmierele şi angajaţii de pe ambulanţe încetând lucrul pentru prima dată în aceeaşi zi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS