Acasa InternationalExterne UPDATE – Gruparea jihadistă Al-Mourabitoune revendică răpirea românului în Burkina Faso (audio)

UPDATE – Gruparea jihadistă Al-Mourabitoune revendică răpirea românului în Burkina Faso (audio)

scris de D.S.S.
9 afisari

UPDATE – Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, aflat la Bruxelles, se întoarce, marţi, de urgenţă în ţară, în urma informaţiilor apărute în presă despre românul răpit în Burkina Faso, au precizat surse dipomatice potrivit mediafax.ro.
Celula de criză interinstituțională care gestionează situația cetățeanului român răpit în Burkina Faso analizează știrea de presă cu privire la mesajul audio referitor la cetățeanul român, informează Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat de presa.
„Autoritățile române competente, reprezentate în Celula de criză interinstituțională convocată de MAE după răpire, verifică în regim de urgență veridicitatea informațiilor prezentate în știrea de presă, inclusiv a mesajului audio. Celula de criză interinstituțională convocată de MAE (din care mai fac parte SIE, SRI, MApN, Administrația Prezidențială) lucrează în permanență pentru gestionarea situației”, precizează MAE.

Gruparea jihadistă salafistă din Sahel Al-Mourabitoune afirmă într-o înregistrare audio difuzată de agenţia mauritană Al-Akhbar că-l deţine pe românul răpit în Burkina Faso în aprilie şi „îndeamnă Guvernul român să acorde atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului”, relatează VOA.

Mokhtar Belmokhtar

Mokhtar Belmokhtar

Afirmând că vorbește în numele lui „Adnan Abou Walid Sahraoui, emirul Al-Mourabitoune„, autorul acestei înregistrări în arabă „face apel la guvernul român să acorde o atenție serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului deținut de grup„.

Guvernul român va purta întreaga responsabilitate pentru soarta ostaticului dacă întârzie să profite de ocazia care îi este oferită de a-și elibera cetățeanul„, se mai menționează în înregistrare, într-o aparentă referire la lipsa negocierilor cu Bucureștiul, notează AFP.

Românul Iulian Gherguţ, agent de securitate într-o mină de mangan la Tambao, în nordul Burkinei Faso, în apropiere de frontiera cu Niger și Mali, a fost răpit la 4 aprilie de oameni înarmați care purtau turbane, dar până în prezent nu a fost avansată nicio revendicare considerată credibilă.

Înregistrarea difuzată de Al-Akhbar, care transmite frecvent revendicări jihadiste, se încheie prin reiterarea jurământului de credință față de gruparea Statul Islamic, anunțat săptămâna trecută în numele Al-Mourabitoune de Adnan Abou Walid Sahraoui și apoi dezmințit într-un comunicat atribuit lui Mokhtar Belmokhtar.

Revendicarea pare să fie deci un nou episod în lupta pentru influență în cadrul Al-Mourabitoune, grup născut în 2013 din fuziunea grupului lui Mokhtar Belmokhtar și a Mișcării pentru unicitate și jihad în Africa de Vest (Mujao), una dintre formațiunile jihadiste din nordul Mali vizate de operațiunea franceză Serval, lansată în ianuarie 2013.

ÎNREGISTRAREA AUDIO AICI

În comunicatul care îi este atribuit, Mokhtar Belmokhtar caracterizează jurământul către SI și „califul musulmanilor Abou Baqr al-Baghdadi” nul și neavenit și reafirmă fidelitatea Al-Mourabitoune față de șeful Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri.

Specialiștii în domeniu din cadrul agenției mauritane au interpretat aceste declarații contradictorii drept un semn al ascensiunii lui Adnan Abou Walid Sahraoui în ierarhia grupului și al diviziunilor care ar putea să ducă la sciziune.

Un expert mauritan în jihadismul din zona Sahel, Isselmou Ould Salihi, vede și el în declarația atribuită lui Adnan Abou Walid Sahraoui, o „creștere de putere” a rivalului lui Belmokhtar.

Adnan Abou Walid Sahraoui a vorbit de mai multe ori în numele Al-Mourabitoune, pentru a revendica răpiri, atacuri sau atentate sinucigașe în nordul Mali, notează AFP.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult