Acasa InternationalExterne Guvernul de la Priștina a decis să amâne cu o lună aplicarea măsurii care i-a nemulțumit pe sârbi

Guvernul de la Priștina a decis să amâne cu o lună aplicarea măsurii care i-a nemulțumit pe sârbi

scris de Misu Andrei
20 afisari

Guvernul de la Priștina a anunțat, în cursul nopții de duminică spre luni, că amână până la 1 septembrie implementarea măsurii care i-a scos în stradă pe etnicii sârbi din nordul Kosovo. Aceștia au blocat duminică drumurile spre Serbia, au tras cu focuri de armă înspre polițiști și i-au agresat pe mai mulți șoferi kosovari, nemulțumiți că de la 1 august ar fi trebuit să-și schimbe plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor – emise de autoritățile de la Belgrad – cu unele care să fie emise de autoritățile din Kosovo.

Independenţa Kosovo. Ponta şi Băsescu vs români

În urma tensiunilor de duminică seara și a consultărilor cu ambasadorii UE și SUA, guvernul de la Prișina a decis că își va amâna planul cu o lună și că va începe implementarea lui de la 1 septembrie, relatează Reuters.

Și în urmă cu un an autoritățile kosovare încercaseră să impună această măsură, dar în final au renunțat, în urma unor proteste similare, reamintește Reuters.

Anterior acestui anunț făcut de guvernul lui Albin Kurti, KFOR, forța internațională de pace pe care NATO o are desfășurată în Kosovo din 1999, cu mandat ONU, anunțase că este gata să intervină, dacă stabilitatea va fi pusă în pericol în nordul Kosovo, acolo unde se înregistrează tensiuni între etnicii sârbi și kosovari. Cele două părți erau îndemnate să-și rezolve problemele prin dialog, iar KFOR dădea asigurări că monitorizează situația. „KFOR va lua orice măsuri vor fi necesare pentru a menține în permanență un climat de siguranță și securitate în Kosovo, în conformitate cu mandatul său din partea ONU”, arăta un comunicat publicat duminică seara târziu. „Comandantul KFOR este în contact cu toți interlocutorii, inclusiv cu reprezentanții structurilor de securitate din Kosovo și cu șeful Statului Major al armatei Serbiei”, menționa comunicatul.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult