Acasa InternationalExterne Guvernul Orban a creat un focar de corupţie în Ungaria

Guvernul Orban a creat un focar de corupţie în Ungaria

scris de D.P.
5 afisari

Transparency International Hungary a avertizat joi că măsurile introduse de guvernul de centru-dreapta al lui Viktor Orban din momentul în care a preluat puterea cu aproape doi ani în urmă au ‘slăbit substanţial’ capacitatea ţării de a lupta împotriva corupţiei, au deteriorat economia şi au deschis uşa pentru ca statul să fie ‘capturat de grupuri private de interese’.

Viktor Orban

Guvernul Orban a creat un focar de corupţie în Ungaria

Ungaria are un sistem democratic, cu o structură instituţională menită să garanteze un control şi echilibrare prin lege. În practică, însă, posibilitatea de a exercita o influenţă politică asupra acestor instituţii a crescut semnificativ de la ultimele alegeri, atunci când guvernul Orban a obţinut o majoritate de două treimi în Parlament’, se arata într-un raport de 280 de pagini, intitulat ‘Riscurile corupţiei în Ungaria în 2011′. Raportul – care a supravegheat domeniul judiciar, legislativul, afacerile, societatea civilă şi partidele politice precum şi alţi piloni ai societăţii – survine într-un moment în care guvernul Orban se află sub tirul unor critici intense atât din partea Uniunii Europene cât şi a SUA pentru demersurile adoptate de a centraliza puterea.
În timp ce a notat că situaţia Ungariei pe vremea ultimului raport, din 2008, ‘nu era bună”, Noemi Alexa, directorul executiv al TIH, a acuzat că noua legislaţie şi controlul guvernamental sporit asupra unor instituţii formal independente au creat un ‘focar de corupţie’ în care relaţiile ‘simbiotice’ – de exemplu de clientelism – între elitele politice şi elitele din afaceri conexe ar putea prospera. În timp ce acuzaţiile de corupţie au contaminat guvernele socialiste între 2002 şi 2010, instituţiile din acea perioadă au fost cel puţin văzute ca independente, a subliniat Alexa. ‘Acum, instituţiile responsabile pentru combaterea corupţiei şi-au pierdut independenţa. Chiar în cazul în care legislaţia prevede acest lucru, este îndoielnic că, de exemplu, Biroul de Audit de Stat sau noile organe ale administraţiei judiciare pot opera libere de interferenţe în practică’, a precizat directorul executiv al TIH.
Folosirea frecventă de către regim de proiecte ale unor membri privaţi pentru a adopta o legislaţie prin Parlament, evitând astfel procedurile obligatorii de consultare, a contribuit la incertitudinea juridică, este de părere Alexa. Răspunzând acuzaţiilor, Ministerul Administraţiei Publice şi Justiţiei de la Budapesta a declarat că în guvernele socialiste anterioare ungurii ”s-au confruntat, din păcate, cu efectele unei corupţii grave zi de zi’. Ministerul a declarat că guvernul şi-a arătat intenţiile de a combate ferm corupţia, prin diferite măsuri.

11 comentarii

digital 09-03-2012 - 11:08

cei doi kh-kh-ți,adică orbănelu și kiombelu nostru,au supt la aceeași mamă-scroafă…au implementat aceeași politică falimentară și furt legalizat,sub masca așa numitelor reforme și cică ”modernizarea statului”….
au avut și mai au un singur scop:furtul și îmbogățirea unor găști nesimțite și tupeiste,care promovează,nonvalori și mint cu nerușinare milioane de oameni,români și maghiari,cu demagogii politice ieftine și utopice….

dxn 09-03-2012 - 19:58

„bă,tu ești,bolnav?!
mai citește odată ce ai scris și dă-ți două palme!”

;)*

digital 09-03-2012 - 20:28

dă-i și lu mă-ta,apoi îngroap-o sub coceni….

dxn 09-03-2012 - 20:31

Editorialistii ZV sunt profunzi, clari, morometi si perfectibili!
Se gasesc destui care vor sa faca pe “dasteptii” precum Cocosila, dar se orgasmizeaza repede: scurt, pe furis, laba cu frustrarea asociata! 😉 .
Continuati.
Abia il astept pe Hari. Sper ca nu s-a descurajat de niste onanisti!

digital 09-03-2012 - 20:50

cu ce frecvenvență o exersezi,măi labă tristă,că prea o știi pe dinafară,”eroule”?!…hahaha,ești mai prost ca o ulucă pe care se pi-șă câinii……

cotoiul de szeged 09-03-2012 - 13:16

majoritatea comisarilor UE au interese economice in Ungaria (ca si in Romania de altfel) …asta este focarul spagarilor …parlamentul european si comisia europeana …nu cei din interior !!!

dxn 09-03-2012 - 20:58

NUMERICULE,
“digital” vine de la deget? ori de la “deget fara unghie”?
😉 😉
Editorialistii ZV sunt profunzi, clari, morometi si perfectibili!
Se gasesc destui care vor sa faca pe “dasteptii” precum Cocosila, dar se orgasmizeaza repede: scurt, pe furis, laba cu frustrarea asociata! 😉 .

DXN 09-03-2012 - 21:02

NUMERICULE,
“digital” vine de la deget? ori de la “deget fara unghie”?
😉 😉
se scrie „p-i-s-a – c-a-i-n-i-i”
Constat ca te emotionezi irefutabilcand te gandesti la scula mea.

Romeo2110 12-03-2012 - 14:12

In mod cert informatia este incompleta.
In dec 1989, seful statului Panama a fost capturat de o forta expeditionara SUA, si condamnat la 99 de ani pt trafic cu droguri.

Romeo2110 12-03-2012 - 14:24

Nanuel Noriega, nu a vrut sa ‘privatizeze’ canalul Panama.
Predecesorul sau Torijos, obtinuse de la Jmmy Carter, independenta canalului, si intamplator a murit in urma unui accident de elicopter.

digital 12-03-2012 - 14:40

băi romeo,totuși Viktor Orban nu prea are nici o treabă cu Nanuel Noriega…poate ai greșit…postarea,ce zici?!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult