Acasa InternationalExterne Guvernul spaniol refuză referendumul pentru independenţa Cataloniei VIDEO

Guvernul spaniol refuză referendumul pentru independenţa Cataloniei VIDEO

scris de M.A.
7 afisari

Prim-ministrul spaniol a respins o cerere a liderului Cataloniei de a aproba un referendum ce ar permite regiunii din nord-est să decidă dacă se separă de restul ţării.

Guvernul spaniol refuză referendumul de independeţă a Cataloniei

Guvernul spaniol refuză referendumul pentru independeţa Cataloniei (foto: naciodigital.cat)

Într-un răspuns scris, primul ministru Mariano Rajoy i-a declarat lui Artur Mas, liderul acestei regiuni cu o puternică economie, că „legăturile ce ne unesc nu pot fi anulate fără costuri enorme” şi că cei doi politicieni ar trebui în schimb să poarte discuţii, transmite Moldpres, care citează AFP. Răspunsul dat de Rajoy este un refuz oficial la cererea proseparatistă a lui Artur Mas din iulie, notează AP. Constituţia Spaniei declară că doar guvernul central poate convoca un referendum.

Peste 1 milion de persoane şi-au exprimat recent sprijinul pentru independenţa catalană, formând un lanţ uman de 400 km în întreaga regiune. Sondajele arată că aproximativ jumătate din cei 7,5 milioane de locuitori sunt în favoarea independenţei Cataloniei.


2 comentarii

MalVerde 17-09-2013 - 07:14

ungurii au ajuns in Catalonia pe cand nu era nici picior de spaniol pe acolo, numai niste grupuri razlete de daci migratori ce culegeau zmeura.

Virgiliu Soare 17-09-2013 - 09:19

Artur Mas este un aventurier politic care vrea secesiunea unei regiuni spaniole, Catalunia, care la randul ei e doar o parte din fostul Aragon care s-a unit cu Spania in secolul XV creand cel mai mare imperiu al epocii moderne *(o data cu stapanirea celor doua Americi). Fapta sinucigasa a lui Mas deriva din taxele pe care ar trebui sa le plateasca Comunitatii Europene pentru marfurile exportate aici si Spaniei de asemenea daca visul acestui detracat devine realitate. Pe de alta parte populatia pur catalana in regiune este mai mică decat cea castiliana *(spaniola). Dar Artur Mas se priveste in oglinda si se vede erou precum domnul Laszlo Tokes care s-a autointitulat in mod nerusinat erou al Revolutiei Romane. Titulatura care nu a ramas fara raspuns din partea actualului ocupant al scaunului prezidential din Romania care in 2009 i-a conferit cea mai inalta distinctie romaneasca. Speram sa-i fie retrasa intr-un sfarsit. Domnul Laszlo Tokes impreuna cu alti infierbantati vrea sa obtina autonomia asa numitei Tari a Secuilor in centrul Romaniei, (”tara” ai carei locuitori secui au fost maghiarizati prin secolele XV-XVII cu complicitatea conducatorilor lor). Deocamdata in democratie se mananca inca o paine buna si din astfel de politici. Nu sunt de vina cei care o iau, ci cei care le-o dau. Uneori si generosii tradeaza. Dar sa auzim numai de bine!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult