Acasa InternationalExterne Haos în Gara Keleti

Haos în Gara Keleti

scris de B.C.R
17 afisari

Poliția ungară s-a retras joi din fața Gării de Est (Keleti) din Budapesta, iar zecile de imigranți care așteptau în fața porților au luat cu asalt peroanele și au încercat să se urce la bordul unui tren, în condițiile în care compania ungară feroviară MAV a decis să suspende pe termen nelimitat toate serviciile internaționale din Budapesta către Europa occidentală, relatează agențiile internaționale de presă.

gara keleti refugiatiFrance Presse a relatat că, imediat după retragerea polițiștilor, imigranții ‘au luat cu asalt’ gara în încercarea de a se sui în trenuri având ca destinație Austria sau Germania, în timp ce Reuters a făcut referire la ‘scene de haos’ și cita informații furnizate de operatorul căilor ferate ungare care menționase într-o declarație de presă că niciun tren care circulă direct către Europa occidentală nu urma să sosească sau să plece din gara Keleti. De altfel, compania ungară feroviară MAV a anunțat că niciun tren internațional nu va pleca din gara Keleti, ci doar trenuri având ca destinație nordul Ungariei.

MAV a decis să suspende serviciile pe o perioadă nedeterminată pentru a asigura securitatea traficului feroviar‘, a anunțat MAV. Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al poliției austriece a declarat joi, citat de Reuters, că momentan nu există trenuri care să circule din gara Keleti din Budapesta către Viena.

Revenind în gara Keleti, un fotograf Reuters a relatat că mulți imigranți se împingeau pentru a-și face loc, pentru ei, dar și pentru copiii de care erau însoțiți, încercând să urce în tren pe uși, dar și pe ferestre. Acesta a mai relatat că piața din fața principalei gări din Budapesta rămăsese aproape goală, după ce peste 1.000 de imigranți au pătruns în incintă.

Intrarea principală în gară a fost redeschisă la ora locală 08:15 (06:15 GMT) și numeroși imigranți — dintre cei circa 2.000 care erau blocați în Budapesta încă de marți — au intrat în stație și s-au îndreptat către un tren tras la peron. Într-un haos total și în lipsa forțelor de ordine, imigranții s-au împins și chiar s-au lovit în încercarea de a urca la bordul unui tren.

Forțele de poliție ungare blocau intrarea în gara Keleti încă de marți, iar în jurul gării erau campați peste o mie de refugiați care sperau că vor putea să se îmbarce în trenuri având ca destinație vestul Europei. Noaptea trecută, autoritățile au informat refugiații strânși în fața gării că își vor putea continua călătoria doar după ce vor fi înregistrați, motiv pentru care imigranții trebuiau să meargă în tabere de primire, aflate toate în afara capitalei, a informat portalul ‘hvg’. Cei mai mulți dintre imigranți nu vor să rămână în Ungaria, ci vor să-și continue drumul către țări mai bogate din Europa, precum Austria și Germania, remarcă EFE.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult