Acasa InternationalExterne Haos în nordul Irakului

Haos în nordul Irakului

scris de A.P.
7 afisari

Este haos în Irak, unde insurgenţii islamişti ocupă puncte vitale: Mosul, al doilea oraş ca mărime din ţară, şi Tikrit, localitatea natală a fostului președinte, Saddam Hussein. Ei sunt aproape să pună stăpânire pe alte două localități. Asta după ce au l-au răpit pe consulul Turciei şi pe alţi 49 de conaţionali.

Haos în nordul Irakului

Haos în nordul Irakului

Jihadiştii îşi îndeamnă susţinătorii să avanseze către capitala Bagdad. Devin extrem de periculoşi pentru că au furat 430 de milioane de dolari de la banca centrală şi acum au bani pentru arme.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut comunităţii internaţionale să se unească pentru a-şi exprima solidaritatea faţă de Irak, contruntat cu o gravă provocare. Consiliul de Securitate al ONU se va reuni la 18.30 pentru a discuta situaţia din Irak.

S-au dat lupte grele la periferia oraşului Kirkuk, până când armata a reuşit să respingă atacurile insurgenţilor. Islamiştii au atacat şi un centru industrial cu 200 de mii de locuitori, bogat în petrol, unde sunt cele mai mari rafinării din Irak şi numeroase centrale electrice.

Gruparea afiliată Al-Qaida a cucerit şi Tikritul şi se îndreaptă spre Samarra, oraş de care numai câţiva kilometri îi despart de Bagdad. Speriat de amploarea ofensivei, Guvernul irakian a cerut Parlamentului instaurarea stării de urgenţă în nordul ţării şi a ameninţat cu înarmarea populaţiei. „Nu vom îngădui ca această situaţie să continue, indiferent care vor fi costurile. Ne pregătim, vom reorganiza forţele armate. A avut loc o conspiraţie, dar îi vom face faţă”, a declarat premierul irakian, Nouri al-Maliki.

Între timp, cel puţin 500.000 de oameni au fugit din Mosul, primul oraş ocupat de insurgenţi, de teama violenţelor. Soldaţii şi poliţiştii au plecat primii. Au lăsat în urmă arme şi vehicule blindate pe care le folosesc acum militanţii islamişti. La ieşirile din oraş s-au format cozi uriaşe de maşini şi familii întregi aşteaptă să se îmbarce în autobuze şi să ajungă în locuri mai sigure.

12 comentarii

pathfinder 12-06-2014 - 13:30

Nasol.
Spre foarte nasol.

briel 12-06-2014 - 15:43

Iar a crescut pretul la benzina.

Iar din presa turca aflam urmatoarele:

The million-strong Iraqi army, trained by the United States at a cost of nearly $25 billion, suffers from low morale. Its effectiveness is hurt by the view in Sunni areas that it represents the hostile interests of the Shi’ite-led government.

http://www.worldbulletin.net/world/138790/iraq-kurds-seize-kirkuk-isil-rebels-surge-toward-baghdad

Americanii sunt niste copii mari care nu inteleg Middle East-ul deloc, dar se baga.

Ron Paul presedinte ! Sa-l aduca din pensie si sa-l roage in genunchi.

pathfinder 12-06-2014 - 15:56

Aha!
Sa-l puna presedinte numa’ ca se pricepe la „middle east”?
In rest poate sa fie zero, n-asa?

briel 12-06-2014 - 16:04

Nici vorba. N-are habar de Middle East si stie ca nu stie. Pentru bunul simt si mintea limpede care o are, nu si-ar implica tara peste tot in lume si nu ar crea Americii o lunga lista de neprieteni.

Dar tu esti la curent cu politica americana ? Stii ultimele evenimente şoc ?

pathfinder 12-06-2014 - 16:24

Nope.
Hai, varsa tot! 🙂

Pribeagul 12-06-2014 - 17:07

Si acum ce sa faca americanii? Sa se bage sau sa nu se bage? Unde sa se bage mai intii, in Irak sau in Europa de est? Pot sa se bage peste tot?

briel 12-06-2014 - 20:37

Zona petroliera este incomparabil mai importanta decat Europa de Est. Orice interventie militara este justificata de „interesul pentru securitatea nationala”. Bagati la cap.

Se pare ca americanii vor acorda „kinetic suport” ce a fost cerut de catre Iraq si au gasit si un aliat la aceasta afacere: Franta. Nu mai intra cu trupe, doar ii bombardeaza pana-i creieresc.

Intre timp Rusia incaseaza un pret frumusel la petrol.

salut 13-06-2014 - 05:02

2000 de miliarde dolari e cifra semi-oficiala a cheltuielilor US in aventura din Irak.
I-a costat cam scump sa mai infiinteze un stat taliban pe planeta, dar iata ca in 10-15 ani le-a reusit !

omida 13-06-2014 - 20:56

VIVA ISLAM il asteptam cu placere si in EUROPA……infrastructura e pregatita….cca.58 milioane………atentie!!!Evreii sunt vinovati…..hahahahaa

Antibasistul 13-06-2014 - 21:00

In Israel ați primit ISLAMUL, acum vreți sa-l exportați si in Europa???

omida 13-06-2014 - 21:04

su-ge-mi-o….Ciuciule !!!!!

Antibasistul 13-06-2014 - 21:06

Sa ți-o suga Gisela!!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult