Acasa InternationalExterne Herta Muller: Uniunea Europeana e naiva in fata fostilor agenti ai Securitatii

Herta Muller: Uniunea Europeana e naiva in fata fostilor agenti ai Securitatii

scris de Ziua Veche
3 afisari

Uniunea Europeana a inchis ochii la modul in care fostele state comuniste trateaza “mostenirea totalitara”, avand in vedere faptul ca in prezent, fosti ofiteri ai serviciilor secrete ocupa functii importante. Declaratia a fost facuta miercuri, la Bruxelles, de laureata Premiului Nobel pentru Literatura, Herta Mueller, in cadrul conferintei de presa organizate cu ocazia lansarii cartii “Tot ce posed, duc cu mine”. “Consider ca UE a fost destul de naiva acceptand, atat de repede, integrarea acestor state si nu a reusit sa prevada obstacolele cu care se va confrunta”, a precizat Mueller, citata de EUobserver.

Scriitoarea a precizat ca UE ar fi trebuit sa faca presiuni mai mari la adresa noilor state membre, pentru ca acestea “sa faca ceva in privinta trecutului comunist”. Aceasta a facut referire si la cazul Romaniei , precizand in tara noastra exista foarte multi angajati ai fostei Securitati, care in prezent ocupa functii importante, iar societatii nu ii pasa. Laureata Premiului Nobel a adugat ca “aceste persoane au devenit atat de influente, incat aproape au reusit sa-si recreeze vechea retea de putere, in care toti se cunosc si lucreaza unii pentru altii (…) Este o a doua viata a dictaturii, sub circumstante diferite, organizata diferit, dar fara ideologie, fara socialism”. Herta Muller a vorbit si despre cazul lui Radu Tinu, fost angajat al Securitatii, responsabil de amplasarea unor microfoane in casa scriitoarei, care in prezent este directorul filialei din Romania a unei companii de asigurari austriece. Anul trecut, acesta a declarat ca Herta Muller sufera de o boala mintala, ca face afirmatii exagerate, adaugand, in gluma, ca Securitatea ar fi cea care merita acest premiu. Scriitoarea a declarat ca nu a fost deranjata in mod special de afirmatiile acestuia, ci in principal de faptul ca el detine o astfel de pozitie, ca cea mai importanta companie de asigurari din Austria angajeaza asemenea oameni si ca o persoana ca Radu Tinu se poate exprima in toate publicatiile din tara noastra, fapt care nu s-ar fi intamplat in Germania.

Literatura nu e apolitica

Herta Muller sustine ca este normal ca decizia privind acordarea Premiului Nobel sa fie una politica, deoarece “literatura nu e o chestiune apolitica, premiile din acest domeniu fiind adesea asociate de scandaluri, majoritate avand in spate ratiuni politice”. Intrebata daca acest premiu insemana o presiune suplimentara pentru activitatea ei publicistica ulterioara, scriitoarea a declarat ca “m-am simtit sub presiune in timpul dictaturii (…) si daca e sa fiu mandra de ce am facut in aceasta viata, nu as vorbi despre cartile mele, ci despre faptul ca am reusit cumva sa-mi pastrez integritatea in timpul dictaturii din Romania”. Ea a mai adugat ca desi, in opinia sa, nu e “nimic special” in a fi laureat al Premiului Nobel, acest lucru a atras atentia asupra subiectului (dictatura – n.r.).

0 comentariu

Rasputin 31-03-2010 - 10:40

…prin implicarea în politică alături de PD, va fi prea tîrziu.
Păcat de ea.

sorge 31-03-2010 - 12:27

Vad ca unii pling deja ca nu au apucat ei s o invite in politica .
Oricum o terminase cu emisiunea in TV.
Ca om cred ca este mai aproape de meseria de politician decit Mircea Diaconu .
Sa nu uite s o ia si pe Noami[Tanta ]in campanie si chiar mai departe in viata politica .Noami a avut niste inceputuri politice linga un deputat PD si cred ca nu a uitat cum se munceste intr o campanie electorala .

Huhu 31-03-2010 - 22:57

Ptiuuu, darea-ar dracu-n…!!!!!!!!!!!!

Caramache 01-04-2010 - 03:07

…. loaze politice tembeliziste.

Cristiana 11-04-2010 - 22:07

MA BUCUR PENTRU TEO CA A INTRAT IN POLITICA SI SUNT SIGURA CA VA AVEA SUCCES.

TEO DRAGA, AM INCREDERE CA VEI CASTIGA, INTRUCAT NU AI ADVERSAR. TE IUBESTE PREA MULTA LUME INCAT SA NU TE ALEAGA.
SUCCES!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS