Acasa InternationalExterne Hillary Clinton: Folosirea forţei nu va rezolva conflictul dintre Armenia şi Azerbaidjan

Hillary Clinton: Folosirea forţei nu va rezolva conflictul dintre Armenia şi Azerbaidjan

scris de Laurentiu Banches
4 afisari

Secretarul de stat american, Hillary Clinton, aflat în vizită la Erevan, în Armenia, a anunţat că SUA doresc, împreună cu Rusia şi Franţa, ca tensiunile dintre Armenia şi Azerbaidjan să nu degenereze într-un conflict militar de amploare.

hillary-clinton

Hillary Clinton (foto: topnews.in)

După recentele incidente, când Armenia a acuzat Azerbaidjanul că a ucis trei soldaţi în enclava Nagorno-Karabah, secretarul de stat american, Hillary Clinton, s-a întâlnit cu oficiali din Erevan şi urmează să se îndrepte spre Baku, într-o vizită oficială prin care doreşte ca situaţie dintre cele două state să îşi rezolve pe cale amiabilă divergenţele. Conform surse AFP, citate de Agerpres, aceasta a anunţat că SUA sunt foarte preocupate de tensiunile crescânde dintre Armenia şi Azerbaidjan şi că „folosirea forţei nu va rezolva conflictul din Nagorno-Kharabah”.

Nagorno-Karabah este o provincie separatistă azeră, unde locuiesc în principal armeni şi unde în ultimii 20 de ani au fost ucise peste 30.000 de persoane în urma mai multor conflicte armate. În 1994, Azerbaidjan şi Armenia au semnat un acord de încetare a focului, dar incidentele în regiune rămân des, în pofida internaţionale, autorităţile de la Baku şi Erevan nereuşind să ajungă la un consens în privinţa regiunii respective.

Cu ocazia conferinţei de presă din Erevan, Hillary Clinton şi-a întreptat un ochi şi asupra relaţiei dintre Turcia şi Armenia, aceasta anunţând că SUA vrea ca Armenia şi Turcia să-şi rezolve diferendul istoric referitor la genocidul armenilor în 1915 în perioada Imperiului Otoman, pe care autorităţile din Turcia refuză să îl recunoască. După vizitele din Armenia şi Azerbaidjan, fosta primă doamnă a SUA, va continua întrevederile oficiale din zonă şi va poposi şi în Georgia.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult