Acasa InternationalExterne Hosni Mubarak a fost achitat. Dictatorul va fi pus în libertate

Hosni Mubarak a fost achitat. Dictatorul va fi pus în libertate

scris de P.C.R.
5 afisari

Curtea egipteană de Casaţie a dispus, joi, achitarea fostului dictator egiptean Hosni Mubarak acuzat de uciderea a sute de protestatari în timpul revoltei din 2011. Decizia Instanţei Supreme este definitivă, iar Mubarak, în vârstă de 88 de ani, va fi pus în libertate.

Hosni Mubarak a ajuns in Germania

Hosni Mubarak

Într-un prim proces în iunie 2012, Mubarak a fost condamnat la închisoare pe viaţă, dar sentinţa a fost anulată din motive tehnice, iar cazul a fost rejudecat.

În timpul procesului, fostul dictator înlăturat de la putere a negat că a comandat uciderea protestatarilor şi a subliniat că istoria îl va judeca ca pe un patriot care şi-a servit ţara cu abnegaţie, relatează BBC.

Şi fostul său ministru de Interne, Habib al-Adly, precum şi patru dintre consilierii lui au fost achitaţi în timpul aceluiaşi proces. În plus, Curtea de Casaţie a respins cererile pe care le-au depus avocaţii familiilor protestatarilor pentru a se putea declanşa procese civile împotriva lui Mubarak.

Fostul dictator s-a aflat internat într-un spital militar în ciuda faptului că avea de ispăşit o sentinţă de trei ani pentru deturnare de fonduri. De altfel, încă din mai 2015, un judecător a decis eliberarea lui Mubarak din detenţie. Cu toate acestea, guvernul preşedintelui Abdul Fattah al-Sisi a ezitat să facă acest lucru de frica eventualelor revolte de stradă care ar fi putut apărea.

Peste 800 de oameni au fost ucişi de forţele de securitate în timpul protestelor din Cairo, Alexandria sau Suez, în timpul revoltei de 18 zile care l-a obligat pe Mubarak să demisioneze după 30 de ani la putere.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult