Acasa InternationalExterne HRW: Franta, Germania si Marea Britanie folosesc informatii obtinute prin tortura

HRW: Franta, Germania si Marea Britanie folosesc informatii obtinute prin tortura

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Intr-un raport publicat luni, organizatia Human Rights Watch (HRW) acuza cele trei state ca, in lupta impotriva terorismului, folosesc informatii externe obtinute prin tortura, de la o serie de state care “utilizeaza in mod curent” astfel de metode.

Raportul de 62 de pagini analizeaza modul in care guvernul francez, german si britanic coopereaza cu serviciile secrete din state ca Algeria, Siria, Iordania, Emiratele Arabe Unite, Uzbekistan si Pakistan – care utilizeaza in mod frecvent tortura – pentru a obtine informatii ce pot fi utilizate in lupta impotriva terorismului sau in scopuri politice. “Paris, Berlin si Londra ar trebui sa lupte impotriva torturii, nu sa se bazeze pe informatiile obtinute de la serviciile secrete straine care practica tortura”, a declarat Judith Sunderland, cercetator in cadrul HRW, care a subliniat si faptul ca “obtinerea de informatii de la cei care tortutreaza este ilegala”, tortura fiind interzisa potrivit legislatiei internatinale.

Serviciile de informatii din cele trei state afirma insa ca este foarte greu de aflat care sunt surse de la care provin respectivele informatii sau modul in care au fost obtinute acestea. Totusi, mai multi oficiali britanici si germani au declarat public in repetate randuri ca in unele cazuri, aceste informatii pot fi utilizate, chiar daca ele au fost obtinute prin tortura.

Raportul HRW prezinta cazul lui Djamel Beghal, ale carui declaratii obtinute prin tortura, in Emiratele Arabe Unite, au fost folosite impotriva sa de un tribunal din Franta, unde acesta era judecat pentru planuirea unui atac terorist. Documentul mai aminteste si de alte doua asemenea cazuri, in care informatiile obtinute de serviciile secrete din Iordania si Pakistan au fost utilizate in tribunale din Franta si Germania.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS