Acasa InternationalExterne Ianukovici se ascunde în Rusia, sub protecția Kremlinului

Ianukovici se ascunde în Rusia, sub protecția Kremlinului

scris de C.S.
2 afisari

Viktor Ianukovici, fostul preşedinte ucrainean, care nu a dat vreun semn de viaţă de când a fost destituit de Parlament, sâmbătă, şi care este dat în urmărire pentru „crime în masă”, a reapărut joi în Rusia, țară căreia i-a cerut să îi garanteze securitatea. Ianukovici va susţine o conferinţă de presă, vineri la ora 17.00 (15.00, ora României), la Rostov-pe-don, oraş situat la 20 de kilometri de Doneţk.

Ianukovici se ascunde în Rusia, sub protecția Kremlinului.

Ianukovici se consideră în continuare preşedintele Ucrainei şi consideră ilegitime deciziile luate de Parlament, care a votat destituirea sa şi instituirea unei puteri de tranziţie, într-o declaraţie transmisă joi agenţiilor de presă ruseşti.

Ianukovici, care a dispărut după ce a încercat fără succes, sâmbătă, să se îmbarce la bordul unui avion în fieful său din Doneţk, nu a oferit niciun indiciu cu privire la locul unde se află. El a cerut Rusiei să îi garanteze „securitatea personală” în faţa „extremiştilor”.

Într-o declaraţie adresată „poporului ucrainean”, transmisă agenţiilor de presă ruseşti, şeful statului demis s-a declarat „decis să se lupte până la capăt pentru a pune în aplicare compromisul semnat săptămâna trecută cu liderii opoziţiei, care s-a spulberat după destituirea sa de către Parlament şi plecarea lui de la Kiev.

„Mă consider şeful legitim al statului ucrainean”, a asigurat Ianukovici. „Din nefericire, tot ceea ce se petrece în prezent în Parlamentul din Ucraina este ilegal”, a adăugat el, subliniind asupra absenţei în Parlament a numeroşi deputaţi din cadrul formaţiunii sale, Partidul Regiunilor.

„Mă văd nevoit să cer autorităţilor Federaţiei Ruse să îmi asigure protecţia personală faţă de acţiuni întreprinse de extremişti”, a adăugat el. „Asistăm, pe străzile din numeroase oraşe ale ţării noastre, la o dezlănţuire a extremismismului. Ameninţări fizice îmi sunt adresate persoanl mie şi susţinătorilor mei”, a mai afirmat Ianukovici.

„Devine evident faptul că poporul din sud-estul (ţării) şi Crimeea nu acceptă vidul de putere şi arbitrarul care domenşte în ţară, în contextul în care miniştrii sunt desemnaţi de mulţime în piaţa publică”, a deplâns el.

Apariția lui Ianukovici marchează o nouă escaladare a tensiunilor dintre noua putere prooccidentală de la Kiev şi elemente proruse din Ucraina, în contextul tensiunilor tot mai puternice în Crimeea, unde este staţionată Flota rusă la Marea Neagră.

Câteva zeci de persoane înarmate au preluat joi dimineaţa controlul asupra sediilor Guvernului şi Parlamentului Crimeei – o peninsulă rusofonă în sudul Ucrainei – de la Simferopol, pe care au arborat steagul Rusiei, împiedicând accesul angajaţilor în clădiri.

Crimeea, în care rusofonii sunt majoritari, este regiunea din Ucraina cea mai susceptibilă să se opună noilor autorităţi de la Kiev, după îndepărtarea lui Ianukovici. Ea a aparţinut iniţial Rusiei, în cadrul fostei Uniuni Sovietice, după care a fost alipită Ucrainei în 1954.

1 comentariu

Mircea 27-02-2014 - 18:45

Bun baiat domnul Ianukovici, sa-l ungi pe piine. In calitatea lui de comandant suprem al fortelor armate ukrainiene se pune sub protectia unei puteri straine si are pretentia sa isi conduca tara din strainatate. Cred ca militarii din tara vecina abia asteapta sa-i execute ordinele.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult