Autoritățile americane nu sunt împotriva autonomiei strategice a Europei ca atare, dar nu susțin „autonomia falsă” care nu este însoțită de cheltuieli militare mari din partea statelor europene. Acest lucru a fost anunțat de subsecretarul de stat american pentru afaceri politice, Victoria Nuland, joi, vorbind la un seminar online la Carnegie Endowment din Washington.
În același timp, Nuland a remarcat că marile puteri europene „și-au intensificat într-un mod fără precedent” eforturile pentru a sprijini Ucraina.
„Sunt <…> un fan al nivelului de putere militară europeană pentru care sunt dispuși să-l plătească și pe care sunt dispuși să-l construiască. Și în acest fel o pot folosi [acea putere] în mod autonom, dacă doresc, dacă merg în misiuni la care noi nu participăm.Totuși, toți beneficiem dacă desfășurăm misiuni împreună, așa cum facem acum. Așa că Statele Unite nu au de ce să se teamă în ceea ce privește autonomia strategică [a Europei] ca atare, dacă nu este o autonomie falsă sau o autonomie la un cost mic, când nu plătesc cu adevărat forța militară de care avem nevoie”, a spus ea.„Dar vreau să spun că Europa, în special marile puteri europene, au acționat într-un mod fără precedent pentru a sprijini nevoile de securitate ale Ucrainei, nevoile sale economice”, a adăugat Nuland. Potrivit acesteia, până la 24 februarie anul trecut, nu și-a putut imagina că Berlinul va fi de acord să transfere echipament militar într-o altă țară, așa cum face acum, furnizând arme Kievului. „Așa că onoare și laude pentru partenerii noștri europeni, inclusiv datorită faptului că aceștia își asumă și unele riscuri legate de securitate, având în vedere tot ceea ce furnizează Ucrainei”, a rezumat secretarul adjunct.