Acasa InternationalExterne În război surd cu musulmanii, francezii îşi dau peste degete

În război surd cu musulmanii, francezii îşi dau peste degete

scris de Adrian Pătruscă
4 afisari

Şapte ani de la promulgarea legii privind portul însemnelor religioase ostentative şcoala franceză este tulburată de un nou scandal de presupusă discriminare.

În numele laicităţii, francezii duc un război surd cu musulmaniiPatru eleve de la Liceul Auguste-Blanqui din Saint-Ouen se plâng că au fost ameninţate cu exmatricularea dacă mai vin în rochii lungi uni, care au fost calificate drept “însemne religioase ostentative”.

Reporterii de la Le Parisien au stat de vorbă cu trei din cele patru fete. Toate purtau văl pe cap. Două purtau rochia lungă uni, neagră sau albastru închis. Halima şi Inès povestesc: “Directoarea adjunctă ne-a convocat pentru a ne spune că rochia lungă este un însemn religios ostentativ, şi dacă nu renunţăm la ea nu vom mai fi primite în şcoală”.

Pentru fete, rochia nu este “religioasă”. “Este un veşmânt tradiţional”, ne asigură Halima. “Dacă ar fi religioasă, am purta-o în fiecare zi, dar noi venim şi în pantaloni. Vălul, da, este religios şi îl scoatem la intrarea în liceu, aşa cum cere legea.”

Două organizaţii musulmane au sărit deja în ajutorul fetelor. “De când este rochia însemn religios?”, întreabă Samy Debah, preşedintele Colectivului contra islamofobiei. “Este o atitudine arbitrară şi ideologică asupra ţinutei vestimentare.”

De cealaltă parte, profesorii liceului se tem că fetele “sunt manipulate” şi de “mediatizarea” excesivă. Potrivit lui Clement Dirson “nu a fost decât o invocare a legii, dar văd că fetele au înţeles-o ca pe o ameninţare de exmatriculare”. Colegii săi, spune Dirson, “şocaţi că sunt taxaţi drept islamofobi, au un comportament ponderat, de liniştire şi de discuţii cu fetele. Dar problema de fond există şi ministrul educaţiei trebuie să răspundă: este această rochie lungă o ţinută tradiţională sau una religioasă?”

Direcţiunea liceului nu a vrut să-şi exprime punctul de vedere pentru jurnal, dar potrivit informaţiilor reporterilor, directoarea a avut o şedinţă cu personalul didactic pentru a-i preciza că “este vorba de o simplă reamintire a ceea ce spune legea şi că nici nu se pune problema exmatriculării celor patru eleve”. Inspectoratul din Créteil dă asigurări că „nu există nici o problemă” şi că „la ora actuală, fetele urmează procesul normal de şcolarizare”.

Recent, guvernul francez a făcut publice normele de aplicare a legii care interzice femeilor musulmane să-şi acopere faţa cu vălul pe stradă şi în spaţiile publice. Actul explic[ detaliat cum infractoarele sunt ridicate de pe stradă, duse la secţii şi amendate. Ordonanţa nu a precizat ce păţesc franţuzoaicele neaoşe dacă Dior sau Lacroix lansează colecţii în care să moda cere să porţi văl pe faţă. Ele au voie?

1 comentariu

pathfinder 23-03-2011 - 19:27

Traiasca republica araba franceza.
Asa le trebuie.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult