55 de parlamentari, adică cei ai Puterii, au votat pentru prelungirea stării de urgență, după ce prim-ministrul a susținut un discurs în plenul Parlamentului și a adus argumente în acest sens, între care aprovizionarea țării cu resurse energetice.
De la tribuna Parlamentului, premierul, Natalia Gavrilița, a declarat că prelungirea solicitată este imperativă în perioada în care țara se confruntă cu o criză energetică gravă, iar la hotarul ei este război.
Argumentele Guvernului
„Ne confruntăm cu incertitudini permanente privind siguranța livrărilor, respectiv, a cantităților pe care o să le primim. Ne confruntăm cu amplificarea acțiunilor din spectrul războiului hibrid: alerte cu bombă, știri false. Scopul lor este slăbirea instituțiilor statului și a subminării încrederii cetățenilor. Dacă nu ar fi fost declarată starea de urgență, nu am fi putut ajuta companiile din domeniul energetic cu resursele necesare. În afara stării de urgență, nu am fi putut achiziționa curent din România”, a declarat Natalia Gavrilița.
Propunerea a fost motivată și de gestionarea fluxului de refugiați și a împiedicării riscurilor de securitate, în contextul războiului rus în Ucraina. ,,În situația actuală este nevoie și în continuare de pârghii, și instrumente, care să permită luarea deciziilor rapide și eficiente”, a mai spus premierul.
Opoziția a părăsit ședința Parlamentului
Reprezentanții opoziției, mai exact deputații blocului Comuniștilor și Socialiștilor nu au fost de acord cu prelungirea stării de urgență și în semn de protest au părăsit sala Parlamentului, cu puțin timp înainte ca aceasta să fie supusă votului. ,,De ce avem nevoie de stare de urgență? Oamenii își dau întrebarea. Chiar, eu locuitor al unui sat. Ce am eu de la asta, când se introduce stare de urgență?!”, a spus Vladimir Odnostalco, deputat BCS.
În cele din urmă, Legislativul a adoptat hotărârea privind prelungirea stării de urgență în Republica Moldova cu 60 de zile, începând data de 6 decembrie. Asta după ce, Cabinetul de miniștri de la Chișinău a aprobat miercuri decizia Comisiei pentru Situații Excepționale.
Pe durata stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale poate emite dispoziții obligatorii și executorii, care vizează administrațiile publice locale sau agenții economici.