Acasa InternationalExterne Incendiu într-un depozit în care avea loc o petrecere. Zeci de morţi şi răniţi

Incendiu într-un depozit în care avea loc o petrecere. Zeci de morţi şi răniţi

scris de D.P.
15 afisari

O petrecere organizată de un grup de artiști în Oakland, în apropiere de San Francisco, s-a transformat în tragedie în cursul nopții de vineri spre sâmbătă când a izbucnit un incendiu uriaș în care și-au pierdut viața cel puțin nouă persoane, potrivit pompierilor locali, dar bilanțul s-ar putea înrăutăți rapid, scrie AFP.

incendiu depozitAlte 25 de persoane erau în continuare date dispărute sâmbătă spre orele prânzului, în timp ce fostul depozit unde a avut loc petrecerea mai era parțial inaccesibil echipelor de salvare.

Serviciile de identificare sunt pregătite pentru a face față în cele din urmă unui total de „30 până la 40 de victime„, a precizat jurnaliștilor un reprezentant al poliției locale, sergentul Rey Kelly.

„Sunt multe persoane care lipsesc. Încercăm să ne facem treaba în tot acest haos”, a declarat el.

Poliția se pregătea să utilizeze drone cu senzori termici pentru a observa locurile încă periculoase, a adăugat sergentul.

Prietenii și rudele participanților la petrecere au intrat sâmbătă dimineața pe paginile de social media și în special pagina de Facebook a evenimentului pentru a afla vești despre cei dragi.

De asemenea, Facebook a anunțat că a activat sistemul care permite abonaților săi să confirme online că sunt în siguranță.

Poliția a început să strângă informații despre persoanele care lipsesc pentru a putea identifica victimele.

Incendiul a izbucnit vineri seară în jurul orelor 23.30 (sâmbătă, 07.30 GMT) într-un fost depozit numit „vasul fantomă”, locuit de un grup de artiști.

În clădire se aflau zeci de persoane pentru a participa la o petrecere la care fusese invitat producătorul de muzică electronică Golden Donna, numele de scenă al lui Joel Shanahan.

Incendiul, care a fost stins abia în zorii zilei, „se pare că s-a extins foarte repede”, a explicat reporterilor șefa echipelor de pompieri, Teresa Deloach-Reed.

Acoperișul s-a prăbușit și sunt bucăți mari de moloz care trebuie îndepărtate”, a adăugat ea.

Presa a difuzat imagini cu flăcări înalte care ieșeau dintr-o clădire cu aspect industrial.

Când au pătruns în depozit pentru a lupta cu incendiul, pompierii au fost împiedicați de grămezi mari de mobile și obiecte artistice, au povestit ei.

„Era plin de mobile și alte chestii, colecții (…), era ca într-un labirint”, a declarat Teresa Deloach-Reed.

Șefa pompierilor a mai menționat prezența unui „lift improvizat” cu „palete” pentru a urca la primul etaj, unde se aflau cele mai multe victime.

„Se pare că a fost foarte dificil să scapi de la primul etaj”, a mai spus ea.

Teresa Deloach-Reed a ținut să adauge că în timpul incendiul nu s-a declanșat niciun detector de fum și că, probabil, clădirea nu avea sistem antiincendiu.

„Era foarte cald, prea mult fum, trebuia să ies de acolo. Simțeam cum mi se jupoaie pielea și cum nu mai pot să respir din cauza fumului. N-au reușit să pun în funcțiune stingătorul de incendii”, a declarat la postul local de televiziune KTVU Bob Mule, un fotograf care locuiește în clădire.

Pompierii încercau sâmbătă să stabilească dacă depozitul este locuit în permanență sau era numai un loc de muncă și întâlniri, potrivit AFP.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult