Acasa InternationalExterne Începe şi în Coreea de Nord? “Vrem hrană şi lumină!”

Începe şi în Coreea de Nord? “Vrem hrană şi lumină!”

scris de A.P.
29 afisari

Răzmeriţe ale populaţiei disperate de foame. Phenianul înfiinţează o forţă specială “anti-răscoală”. Baloane cu manifeste încurajează populaţia să se revolte.

Seul bombardează Nordul cu baloane cu manifesteRegimul de la Phenian ameninţă Coreea de Sud cu represalii militare dacă mai trimite în Nord baloane cu manifeste în care populaţia e încurajată să se revolte după modelul lumii arabe.

Într-un comunicat de duminica trecută, citat de Le Monde, Coreea de Nord anunţă că e gata să deschidă focul asupra împrejurimilor zonei demilitarizate care separă cele două state.

În ciuda acestor ameninţări, autorităţile de la Seul au anunţat, joi 3 martie, că nu vor interveni pentru a opri trimiterea spre Nord de către un grup de transfugi a circa 200.000 de baloane cu pliante însoţite de DVD-uri şi stick-uri USB cu informaţii despre revoltele din Orientul Mijlociu.

În urma bombardamentului din noiembrie al insulei sudcoreene Yong Pyong de către artileria Nordului, Seulul a reluat războiul psihologic şi a trimis aproximativ trei milioane de baloane peste linia de demarcaţie, practică stopată după anul 2000.

După 25 februarie, aceste baloane transportă, în afară de hrană şi medicamente, şi manifeste despre “prăbuşirea inevitabilă a regimurilor dictatoriale”.

Avertismentul nordcoreean vine pe fondul manevrelor militare anuale americano-sud-coreene.

O nouă clasă socială – a îmbuibaţilor la negru

Cu toate că situaţia din ţările arabe e radical diferită, în context socio-istoric şi geopolitic, scrie Le Monde, în Coreea comunistă nu lipsesc motivele de nemulţumire din partea unei populaţii suferind lipsuri enorme şi aflate sub jugul unui regim tiranic.

Foametea şi propagandaSituaţia alimentară pare mai gravă chiar decât în 2007-2008, epocă a unei grave penurii, care urma foametei de la mijlocul deceniului trecut, soldate cu un milion de morţi.

Organizaţii pentru drepturile omului din Sud raportează vorbesc despre morţi de frig şi revolte sporadice soldate cu ciocniri cu armata.

La Sinuiju, aproape de graniţa chineză, manifestanţii cereau “hrană şi lumină” (în urma tăierilor curentului). Potrivit site-ului Daily NK, regimul de la Phenian a înfiinţat o forţă specială anti-revoltă.

Penuriilor li se adaugă creşterea diferenţelor sociale dintre majoritatea pauperă şi elita conducătoare căreia i se adaugă o nouă clasă, a comercianţilor îmbogăţiţi pe “piaţa neagră”.

Experţii sunt însă sceptici asupra posibilităţii unei revolte imediate. “Nu există nici un semn de opoziţie organizată”, afirmă o sursă apropiată serviciilor secrete din Sud. “Nu cred că este posibil ca o revoltă asemenea celor din Orientul Mijlociu este posibilă în RPDC”, apreciază Ju Feng, de la Universitatea din Pekin, specialist în probleme internaţionale, citat de Asia Times Online. “O revoltă nu poate fi exclusă, dar nu într-un viitor previzibil”, crede Andrei Lankov, expert în problemele nordcoreene la Universitatea Kook Min din Seul.

Mentalitate de asediu permanent

Cu toate că sunt izolaţi de restul lumii, o parte a populaţiei este mai mult sau mai putin informată despre ceea ce se petrece “în afară”, prin canale clandestine: comercianţi sau mici traficanţi de frontieră care merg periodic în China, emisiuni TV şi radio chinezeşti sau sudcoreene pe unde scurte recepţionate clandestin, telefoane mobile în zonele frontaliere. Toate, cu riscuri imense. “Nu cred că ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu îi interesează pe nordcoreeni”, continuă Lankov.

În absenţa unor organizaţii sociale independente (sindicate, biserică) care ar putea servi ca medii de comunicare între îndivizi, fără mijloace de comunicare pe orizontală (internetul este permis unei elite restrânse, ca şi cele 300.000 de telefoane mobile existente, cu atât mai puţin, în lipsa unei disidenţe, apariţia unei mişcări de opoziţie pare totuşi puţin probabilă, notează Le Monde. Orice tentativă ar fi înnăbuşită în faşă. Regimul de la Phenian a ştiut până acum să clameze şi să folosească în favoarea sa un patriotism sălbatic, care a întreţinut în populaţie o mentalitate de asediu permanent.

5 comentarii

Huhu Ciu 04-03-2011 - 14:41

Aaa, pai s-au obraznicit, adica nu le da guvernul hrana si lumina spirituala?

sobru 04-03-2011 - 15:21

ia uite cum zace mancarea pe mese, se vede clar in poza, si se plang ca n-au ametiti de propaganda amerlocilor

Huhu Ciu 05-03-2011 - 06:45

HUOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!
CUCURIGUUUUUUUUUUUUUU!!!
BASESCUUUUUUUUUUUUUUU!!!

Radulescu 05-03-2011 - 09:52

Traiasca Basescu si si toti cei ce il inteleg.
Moarte fostilor comunisti securisti,antisemiti si Islamisti.
Bagami-as p…la si picioarele in gura lor.
Huuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult