Acasa InternationalExterne Încercările disperate ale Occidentului de a-și evacua cetățenii din Kabul

Încercările disperate ale Occidentului de a-și evacua cetățenii din Kabul

scris de Misu Andrei
68 afisari

În situația în care informațiile cu privire la violențele de pe aeroportul din Kabul curg, ambasada americană din capitala afgană a avertizat că este posibil să nu poate asigura transportul în siguranță la aeroport al americanilor blocați încă în țară, în ciuda asigurărilor date de Pentagon că talibanii vor permite evacuarea în siguranță, scrie CNN.

Alerta de miercuri de la un avanpost diplomatic, mutat la aeroport, vine într-un contrast evident cu declarațiile făcute de Casa Albă și oficiali ai Pentagonului cu privire la posibilitățile civililor de a ajunge pe aeroport pentru a fi evacuați din țară.

Contradicțiile evidente dintre mesajele date de oficialii administrației Biden subliniază natura haotică și grăbită a eforturilor de evacuare care se confruntă cu probleme logistice și de securitate majore.

„Guvernul Statelor Unite nu poate asigura călătoria în siguranță a americanilor spre aeroportul internațional Hamid Karzai”, a transmis ambasada SUA la Kabul.Câteva ore mai târziu, secretarul adjunct de stat Wendy Sherman le-a spus jurnaliștilor că „angajamentul talibanilor pentru transportul în siguranță al cetățenilor americani a fost real” dar că „talibanii și-au încălcat angajamentul și promisiunile doar în ce îi privește pe afganii care au vrut să părăsească țara”.

Într-o altă conferință de presă la Pentagon, care avea loc în același timp cu cea de la Departamentul de Stat, șeful armatei americane a declarat că „talibanii garantează tranzitul în siguranță spre aeroport al deținătorilor de pașapoarte americane”.

Mesajul Departamentului de Stat e în contradicție și cu declarațiile consilierului pe probleme de securitate Jake Sullivan, de marți, conform cărora talibanii permit tranzitul civililor la aeroport.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult