Acasa InternationalExterne India vrea să importe grâu ieftin din Rusia

India vrea să importe grâu ieftin din Rusia

scris de Misu Andrei
45 Afisari

India negociază cu Rusia pentru a importa grâu la preţ redus, în contextul majorării cotaţiilor pe plan mondial şi al inflaţiei ridicate din statul asiatic, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Potrivit acestora, importurile ar permite autorităţilor de la New Delhi să intervină mai eficient pe piaţă pentru a scădea preţurile la grâu, care au alimentat în iulie rata ridicată a inflaţiei.

Guvernul explorează posibilitatea de a realiza importuri prin intermediul traderilor privaţi şi tranzacţii la nivel guvernamental. Decizia va fi luată în mod prudent„, a declarat una din surse pentru Reuters, când a fost întrebată în legătură cu importurile de grâu din Rusia, informează Agerpres.

În ultimii ani, India nu a importat grâu prin acorduri diplomatice. Ultima dată când India a importat o cantitate semnificativă de grâu a fost în 2017, când traderii privaţi au livrat 5,3 milioane tone metrice.

Planul autorităţilor de a importa grâu rusesc este una dintre măsurile luate în considerare pentru reducerea preţurilor unor produse cheie, cum ar fi combustibilii, cerealele şi leguminoasele, susţin sursele.

Un oficial indian, Sanjeev Chopra, dădea recent asigurări că nu există propuneri privind importarea de grâu rusesc.

Deşi India are nevoie pentru a-şi acoperi deficitul de doar 3 – 4 milioane de tone metrice de grâu, autorităţile de la New Delhi ar putea lua în considerare importul a 8 – 9 milioane de tone metrice de grâu din Rusia, pentru un efect mai amplu asupra preţurilor, au precizat sursele.

Alte produse importate din Rusia

De la debutul războiului din Ucraina, Rusia a devenit al doilea vânzător de bunuri al Indiei, în special de ţiţei ieftin.

Rusia şi-a arătat disponibilitatea de a vinde la preţuri scăzute. Nu există restricţii de export de produse alimentare din Rusia”, susţin sursele.

De asemenea, India importă ulei de floarea soarelui din Rusia. „India poate cu uşurinţă să-şi asigure un discount de 25-40 dolari per tonă din Rusia„, a indicat un trader.

Guvernul de la New Delhi a restricţionat deja vânzările peste hotare de grâu şi anumite soiuri de orez, pentru a proteja aprovizionarea şi preţurile pe piaţa internă, ceea ce ar crea noi tensiuni pe pieţele alimentare mondiale, perturbate deja de conflictul din Ucraina.

Preţurile grâului

Cotaţiile la grâu au urcat miercuri de la cel mai redus nivel înregistrat la începutul lunii iunie, după ce Rusia a atacat porturile Ucrainei pe Dunăre, o nouă escaladare a ostilităţilor în regiunea cheie a Mării Negre, transmite Bloomberg. Astfel, la bursa de cereale de la Chicago, cotaţiile futures la grâu au crescut miercuri cu 1,3% după ce în precedentele trei sesiuni au scăzut cu 6%.

Silozuri de cereale şi depozite au fost avariate în atacuri ruse cu drone în timpul nopţii asupra unuia dintre porturile Ucrainei pe Dunăre, a anunţat miercuri guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, transmitea Reuters.

,,Terorişti ruşi au atacat regiunea Odesa de două ori noaptea trecută cu drone de atac. Principala ţintă o reprezintă portul şi infrastructura pentru cereale din sudul regiunii”, a declarat Kiper pe aplicaţia Telegram.

Kiper nu a specificat care port a fost atacat. Ucraina are două porturi principale la Dunăre – Reni şi Ismail. Ambele au mai fost atacate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS