Acasa InternationalExterne Înhumarea lui Nyiro Jozsef, amânată. MAE convoacă ambasadorul ungar

Înhumarea lui Nyiro Jozsef, amânată. MAE convoacă ambasadorul ungar

scris de M.A.
6 afisari

Înhumarea lui Nyiro Jozsef a fost amânată de organizatori. De asemenea, MAE convoacă ambasadorul Ungariei.

Inhumarea lui Nyiro Jozsef amanata - MAE convoaca ambasadorul Ungariei

Inhumarea lui Nyiro Jozsef amanata - MAE convoaca ambasadorul Ungariei (foto: vasarhely.ro)

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oskar Fuzes, a fost convocat la MAE român, duminică dimineaţă, pentru a da explicaţii pe tema reînhuhumării lui Nyiro Jozsef. Decizia vine după câteva zile de tatonări între Budapesta şi Bucureşti pe tema reînhumării lui Nyiro Jozsef.

În urma scandalului, organizatorii evenimentului au decis să anuleze ceremonia de reînhumare, urmând să aibă loc doar o slujbă de comemorare. Reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, programată duminică, la Odorheiu Secuiesc, a fost anulată. Va avea loc, în schimb, o slujbă de pomenire a acestuia, transmite TVRInfo.ro.

Purtătorul de cuvânt al PCM, Molnar Miklos, a declarat, duminică, pentru Mediafax, că reînhumarea lui Nyiro Jozsef nu va mai avea loc, motivul fiind autorizaţia de reînhumare contestată de Prefectura Harghita. „Înmormântarea a fost anulată pe motiv că dragul nostru de primar a dat o autorizaţie greşită, iar Prefectura a contestat-o în contencios-administrativ. În acest moment autorizaţia a fost anulată, iar noi a trebuit să renunţăm la reînhumare. Încă nu ştim dacă primarul a făcut această greşeală intenţionat sau nu”, a mai spus Molnar Miklos.

Va avea loc doar o slujbă de pomenire a scriitorului. Duminică dimineaţă, în faţa Grădinii Preoţilor din Odorheiu Secuiesc s-au adunat peste 20 de persoane, cu flori, care au dorit să aducă un ultim omagiu scriitorului Nyiro Jozsef.

Scriitorul maghiar Nyiro Jozsef, originar din Transilvania, a făcut parte din parlamentul de la Budapesta în anii 1941 – 1945 şi a servit, prin atitudinea sa politică, regimul fascist de atunci. Ministerul Afacerilor Externe şi-a exprimat deja dezacordul faţă de reînhumarea scriitorului maghiar la Odorheiul Secuiesc din cauza activităţii sale politice din perioada 1941 – 1945, pe care o califică drept antisemită şi de colaborare cu un regim fascist.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult