Acasa InternationalExterne Instabilitate în Bulgaria. Parlament dizolvat și alegeri anticipate

Instabilitate în Bulgaria. Parlament dizolvat și alegeri anticipate

scris de C.P.
1 afisari

Președintele bulgar Rosen Plevneliev a dizolvat prin decret Adunarea Națională, a anunțat organizarea de alegeri parlamentare anticipate la 5 octombrie. Până atunci a fost numit un guvern interimar condus de profesorul de drept constituțional Gheorghi Bliznașki.

Președintele și premierul interimar al Bulgariei.

Conform Constituției bulgare, principala sarcină a guvernului interimar va fi organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Marți, președintele bulgar a afirmat că guvernul de tranziție este unul format din experți și persoane neutre și că acesta va avea ocazia să ia o serie de măsuri importante pentru Bulgaria: semnarea Acordului de Parteneriat cu Comisia Europeană (CE) pentru 2014-2020, demararea procedurii de alăturare la Mecanismul european de supraveghere bancară și semnarea Programului Bulgaria-NATO 2020. Noul guvern ar urma să înființeze și un consiliu pentru energie.

Cabinetul interimar a înlocuit guvernul condus de Partidul Socialist Bulgar (BSP) și de premierul Plamen Oreșarki, care a venit la putere în luna mai după un scrutin anticipat determinat de protestele la nivel național împotriva facturilor mari la electricitate și încălzire.

La putere puțin peste un an, Oreșarski a demisionat la 23 iulie, după ce Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți, membră a coaliției de guvernământ, a cerut organizarea de alegeri anticipate.

Bulgaria se confruntă și cu cea mai gravă criză bancară din 1990, după ce banca comercială KTB (Corporate Commercial Bank), cea de-a patra ca mărime, a fost lovită de o retragere de depozite în iunie.

1 comentariu

BULA 06-08-2014 - 15:21

Se rotesc marionetele la butoane.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult