Acasa InternationalExterne Interviu cu fondatorul site-ului WikiLeaks, Julian Assange

Interviu cu fondatorul site-ului WikiLeaks, Julian Assange

scris de Z.V.
5 afisari

„Intervenţia militară din Libia. Şi de ce nu şi în Bahrein?” „Şefii de stat şi de guvern folosesc în public un limbaj diferit de cel pe care îl folosesc în plan privat”. Acestea sunt câteva dintre răspunsurile pe care fondatorului siteului WikiLeaks, Julian Assange le-a dat jurnaliştilor revistei ‘L’Espresso’.

Julian Assange va posta pe Wikileaks informatii despre GuantanamoR: Domule Assange, Carne Ross, fondatorul organizaţiei Independent Diplomat, a scris pe reţeaua de socializare Twitter: „Am aflat din două surse de încredere de la Londra că WikiLeaks deţine sute de dosare cu dezvăluiri privind închisoarea Guantanamo, pe care nu le publică”. Deţineţi într-adevăr aceste documente? Când le vom putea vedea?

Julian Assange: Am promis surselor noastre că vom publica materialul în aşa fel încât să provoace un impact maxim. Nu stă în obiceiul nostru să păstrăm informaţiile în sertar, chiar dacă se poate întâmpla ca, uneori, atacurile împotriva noastră să ne încetinească activitatea.

R: Încotro credeţi că se va îndrepta umanitatea?

Julian Assange: Există două căi alternative pentru viitor, dar nu este încă clar care dintre cele două va fi aleasă de civilizaţie. Este de fapt şi motivul pentru care acest moment istoric este atât de important. Pe de-o parte, avem calea totalitarismului digital transnaţional, în care statul, agenţiile secrete private şi companiile petroliere se confundă una cu cealaltă şi monitorizarea noastră, a tuturor – adică politica „transparenţei celuilalt”, care-i permite celui aflat la putere să ştie totul despre cel care nu deţine puterea. De cealaltă parte, se află calea colapsului statelor ca naţiuni, ele devenind puteri regionale, apoi calea libertaţii digitale şi a pieţelor micilor producători de alimente bio, puterea monitorizată, adică o autoritate cu o mentalitate deschisă.

R: Ce părere aveţi despre Daniel Domscheit-Berg şi despre cartea sa? Credeţi că OpenLeaks poate influenţa în vreun fel Wikileaks?

Julian Assange: Nu este nimic altceva decât un şarlatan periculos şi răuvoitor, iar acest lucru se va putea vedea clar în timpul procesului.

R: Cum vedeţi războiul din Libia şi agresivitatea Franţei?

Julian Assange: Situaţia din Franţa constituie realmente o problemă. Dacă intervenţia este făcută într-adevăr în scopuri umanitare, atunci de ce nu s-a intervenit şi în Yemen sau în Bahrein? Populaţia din ţările în care s-a intervenit nici măcar nu a fost consultată. Războiul este un lucru serios. O acţiune militară într-o naţiune îndepărtată trebuie să fie justificată cu planuri şi intenţii clare.

(Preluare RADOR)

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult