Acasa InternationalExterne Inundaţii cu morţi în Bulgaria. Ce elicoptere a cumpărat armata

Inundaţii cu morţi în Bulgaria. Ce elicoptere a cumpărat armata

scris de A.B.
6 afisari

Cel puţin trei persoane au decedat în satul Biser, judeţul bulgar Haskovo, care a căzut pradă apelor în urma ruperii barajului unui lac de acumulare.

Inundaţii cu morţi în Bulgaria. Ce elicoptere a cumpărat armata

Alte două persoane au decedat în apropierea oraşului Madjarovo după ce autoturismul în care se aflau a căzut de pe un pod. Numărul victimelor inundaţiilor din sudul Bulgariei a crescut la şase. Nivelul apei în cea mai mare parte a satului Biser este de peste doi metri, iar circa 600 de localnici au fost prinşi la etajele superioare ale locuinţelor lor. Operaţiunea de salvare a fost condusă de ministrul internelor Ţvetan Ţvetanov, iar la faţa locului s-a aflat şi premierul Boiko Borisov. Pentru evacuarea persoanelor blocate de ape s-au folosit două elicoptere militare, precum şi alte utilaje ale armatei.

Potrivit ultimelor informaţii, 10 persoane sunt date dispărute. Cu ajutorul unui elicopter au fost salvate şi două persoane blocate pe acoperişul unui autoturism după ce drumul pe care călătoreau a fost prins sub ape, transmite Agerpres. Premierul Boiko Borisov a declarat că operaţiunea de salvare este îngreunată de faptul că elicopterele Cougar achiziţionate recent de armata bulgară nu sunt prevăzute cu sistem de dezgheţare. În opinia lui Borisov, guvernul precedent a cumpărat elicoptere bune doar pentru deşert, dar nu şi pentru exploatarea în condiţii de iarnă.
În întregul judeţ Haskovo a fost declarată stare de urgenţă, iar în judeţele vecine Smolian şi Kârdjali – cod roşu pentru inundaţii după ce precipitaţiile care au căzut în regiune sub formă de ploi în ultimele două zile au depăşit 100 de litri pe metru pătrat. Locuitorii acestor zone sunt sfătuiţi să se îndepărteze de râuri. Autorităţile bulgare au informat Grecia şi Turcia despre pericol de inundaţii pe râurile Mariţa şi Arda, care izvorăsc din Bulgaria şi curg pe teritoriul celor două ţări.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult