În Franța, ploșnițele au început să dea bătăi de cap populației, care se plânge că numărul lor a crescut foarte mult și că autoritățile nu fac mare lucru pentru eradicarea insectelor. Sunt în autobuze, aeroporturi, cinematografe și în peste o zecime dintre gospodăriile franceze. Cauzele sunt multe: rezistența la insecticide sau hainele la mâna a doua, nedezinfectate, dar și modul de viață al unora.
Cu un an înainte de Jocurile Olimpice și Paralimpice a mai apărut o problemă care necesită reacția rapidă a autorităților. Este vorba despre ploșnițe, aceste insecte foarte mici, de culoare roșie care au reapărut în cinematografe, trenuri și alte mijloace de transport sau în spitale și locuințe. Din 1990 nu s-a mai vorbit atât de mult despre ploșnițe că acum.
Mai întâi îmi verific scaunul. Lovesc ușor să văd dacă nu există ceva ce ar putea ieși, a spus un francez.
Guvernul a promis o reuniune a operatorilor din transport, iar primăria Parisului a cerut un plan de luptă împotriva acestor insecte.
Clement Beaune, ministrul francez al Transporturilor: Angajamentul meu pentru Jocurile Olimpice și Paralimpice este să avem o calitate a serviciilor și a siguranței în toate aspectele legate de transport, să fie la cel mai înalt nivel.
Explicațiile sunt puține și nu servesc celor care se confruntă cu această problemă care le-a adus numai neplăceri.
Franck Dabi, specialist în dezinsecție: Oamenii se întorc din vacanțe și au adus ploșnițe în bagaje, proliferează în spațiile publice. O ploșniță poate depune până la 500 de ouă într-un pat, iar numărul crește exponențial.
Emmanuel Gregoire, specialist în planificare urbană, Primăria Paris: Sunt oameni care au infestat apartamente,sunt conștienți de asta, dar nu își pot permite să cheltuiască niciun ban pentru dezinsecție.
Firmele de specialitate spun că, anul trecut, au avut peste un milion de intervenții pentru stârpirea plosnitelor, față de aproximativ 200.000 în 2017.