Acasa InternationalExterne Investigatie internationala pentru traficul de organe din Kosovo

Investigatie internationala pentru traficul de organe din Kosovo

scris de A.A.
10 afisari

Comisia Juridică a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a aprobat joi în unanimitate raportul şi rezoluţia propuse de elveţianul Dick Marty prin care se cere continuarea investigaţiilor asupra acuzaţiilor de trafic de organe din Kosovo imediat după încheierea conflictului din 1999. Rezoluţia cere misiunii EULEX din Kosovo să ducă la bun sfârşit aceste investigaţii, iar Uniunii Europene să acorde tot sprijinul material şi politic necesar.

Uniunea Europeană a încercat să evite o poziţie clară faţă de dezvăluirile din raportul lui Dick Marty privitoare la traficul de organe din Kosovo petrecut sub patronajul actualului premier Hashim Thaci, transmite Euobserver.com. Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene pentru politica externă Maja Kocijancic a subliniat că parlamentarul elveţian Dick Marty trebuie să aducă dovezi în sprijinul afirmaţiilor sale şi să le prezinte autorităţilor competente. Raportul lui Dick Marty a fost publicat integral pe pagina electronică a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei şi cuprinde o serie de detalii îngrijorătoare pentru statele europene, deoarece se afirmă că serviciile de informaţii occidentale cunoşteau în detaliu activităţile criminale ale premierului kosovar Hashim Thaci şi ale grupului său.

500 de sârbi dispăruţi din Kosovo

Dick Marty afirmă în rezoluţia propusă Adunării Parlamentare a Consiliului Europei că nu poate exista o justiţie pentru învingători şi altă justiţie pentru învinşi, toţi criminalii de război trebuind să răspundă în faţa justiţiei pentru faptele lor. În acest sens, Marty aminteşte că din cele 6.000 de dosare privind persoanele dispărute din Kosovo au fost găsite 1.400 de persoane în viaţă şi 2.500 în gropi comune, fiind vorba de albanezi kosovari executaţi de sârbi. Raportul arată că autorităţile sârbe au cooperat cu autorităţile internaţionale pentru depistarea criminalilor de război şi la investigarea cazurilor de persoane dispărute. În acelaşi timp însă, autorităţile albaneze au refuzat orice fel de cooperare în elucidarea sorţii celor 500 de etnici sârbi care au dispărut imediat după încetarea conflictului din 1999. Raportul lui Dick Marty susţine că aceste persoane au fost închise în centre de detenţie ilegale din Albania controlate de KLA (Armata de Eliberare a Kosovo) mulţi dintre prizonieri fiind ucişi pentru ca rinichii lor să fie vânduţi traficanţilor de organe.

Raportul citat arată că mulţi dintre prizonieri cunoşteau soarta care îi aştepta deoarece erau supuşi unor teste medicale pentru a se verifica compatibilitatea cu eventualul primitor al rinichilor. Întreaga operaţiune era coordonată de Shaip Muja, care în prezent este consilierul premierului kosovar Hashim Thaci. Prizonierii sârbi capturaţi în Kosovo erau trecuţi ilegal în Albania, unde erau deţinuţi în mai multe centre organizate special în acest scop. După testele medicale, „donatorul” era executat cu un glonţ în cap, îi era prevalat rinichiul şi apoi transplantat primitorului într-un spital din capitala Albaniei, Tirana. Dick Marty susţine că mai multe agenţii europene de informaţii au investigat aceste cazuri şi există mai multe dosare privind problema transplantului ilegal de organe din Kosovo, însă acestea nu au fost puse la dispoziţia EULEX, misiunea europeană de poliţie de la Priştina.

Spionii europeni cunoşteau realitatea

Raportul lui Dick Marty arată că „În decursul ultimilor zece ani, serviciile de informaţii din mai multe ţări europene occidentale, agenţii de aplicare a legii, inclusiv Biroul Federal de Investigaţii (FBI) din Statele Unite şi analişti de mai multe naţionalităţi din structurile NATO au pregătit rapoarte bazate pe surse credibile cu privire la activităţile ilegale ale Grupului Drenica. Trebuie notat că, în rapoarte confidenţiale care acoperă peste un deceniu, agenţii dedicate combaterii traficului de droguri din cel puţin cinci ţări l-au numit pe Hashim Thaci şi pe alţi membri ai Grupului Drenica ca exercitând un control violent asupra traficului de heroină. Analişti ai serviciilor de informaţii care au lucrat pentru NATO, ca şi cei angajaţi de cel puţin patru guverne independente (într-o notă de subsol Marty enumeră aceste servicii de informaţii: BND-ul german, Sismi italian, MI5 britanic şi EYP grecesc) au alcătuit rapoarte referitoare la cele întâmplate imediat după încheierea conflictului din 1999. Thaci a fost identificat de toţi aceştia şi citat în rapoartele de informaţii secrete ca fiind cel mai periculos dintre toţi şefii criminali ai KLA”. Guvernul kosovar de la Priştina a respins violent toate aceste acuzaţii din raportul lui Dick Marty.

Puteţi citi raportul integral în limba engleză aici

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult