Acasa InternationalExterne Iohannis – Zelenski: România sprijină ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei

Iohannis – Zelenski: România sprijină ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei

scris de Misu Andrei
103 afisari

Președintele Klaus Iohannis a avut miercuri o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, „pe marginea situației îngrijorătoare de securitate din regiune”, dar și în ceea ce privește stadiul și perspectivele relației bilaterale dintre România și Ucraina, anunță Administrația Prezidențială într-un comunicat. Șeful statului a subliniat sprijinul României pentru „suveranitatea Ucrainei și integritatea sa teritorială”.

Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski, în timpul unei întrevederi la Adunarea Generală Onu în 2019. Foto: presidency.ro

În timpul convorbirii, care a avut loc la solicitarea președintelui Ucrainei, Klaus Iohannis a reiterat „sprijinul ferm pentru suveranitatea Ucrainei și integritatea sa teritorială, precum și pentru aspirațiile sale europene și euroatlantice. Președintele Klaus Iohannis a subliniat, totodată, că declarațiile comune ale reuniunilor găzduite recent de România, în special ale Summitului Formatului București 9, dar și ale reuniunii trilaterale la nivelul miniștrilor de externe România – Polonia – Turcia, la care a participat inclusiv ministrul ucrainean de externe, reflectă susținerea față de Ucraina”.

De asemenea, liderul de la Cotroceni a evocat preocuparea țării noastre față de deteriorarea recentă a securității în Vecinătatea Estică și în Marea Neagră, în apropierea frontierei estice a Ucrainei și în Peninsula Crimeea, anexată ilegal de Federația Rusă și a apreciat poziția președintelui Ucrainei de natură să conducă la reducerea tensiunilor, se mai arată în comunicat.

Discuții despre drepturile minorității române din Ucraina

Președintele Klaus Iohannis a acordat un „spațiu amplu” problemelor legate de drepturile minorității române din Ucraina, cu accent pe dreptul la educație în limba română, și a subliniat necesitatea soluționării acestora, în cel mai scurt timp, pe calea dialogului.

„Președintele României a subliniat importanța încheierii cât mai curând a Protocolului de cooperare bilaterală în domeniul educației dintre România și Ucraina și reluarea cât mai rapidă a lucrărilor Comisiei interguvernamentale mixte privind protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.

De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a apreciat deschiderea Ucrainei față de perspectiva încheierii unui Acord cuprinzător privind drepturile persoanelor aparținând minorității române din Ucraina și minorității ucrainene din România. Președintele României a făcut un apel la omologul său ca autoritățile ucrainene centrale și locale să îi implice în consultări aprofundate pe etnicii români pe teme ce țin de drepturile persoanelor aparținând minorității române din Ucraina.

Președintele Klaus Iohannis a accentuat că identificarea eficientă de soluții durabile în privința prezervării drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina va conferi un imbold pentru consolidarea relației bilaterale pe toate palierele sale”, precizează comunicatul.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult