Acasa InternationalExterne Ipoteză teroristă în cazul prăbușirii avionului Malaysia Airlines

Ipoteză teroristă în cazul prăbușirii avionului Malaysia Airlines

scris de C.S.
3 afisari

Prăbușirea inexplicabilă a unui Boeing 777 în largul coastei de Est a Malaieziei trezește suspiciunea unui posibil atentat terorist. Zborul Malaysia Airlines MH370, care transporta 227 de pasageri de 14 naţionalităţi şi 12 membri ai echipajului, a dispărut de pe ecranele radarelor la o oră după ce a decolat. Posibile rămăşiţe ale avionului au fost văzute în largul Vietnamului.

Posibile rămăşiţe ale avionului au fost văzute în largul Vietnamului.

Îngrijorările legate de un posibil atac terorist au crescut după anunţul unei anchete privind prezenţa a patru persoane suspecte la bordul zborului MH370 care se deplasa între Kuala Lumpur şi Beijing. Printre ei, cel puţin doi pasageri au folosit paşapoarte europene furate.

Americanii, care aveau trei cetăţeni la bord, au trimis agenţi FBI, subliniind că în acest stadiu nu există nicio dovadă de terorism.

„Au fost mobilizate serviciile noastre de informaţii şi, bineînţeles, au fost informate agenţiile de contraterorism (…) ale tuturor ţărilor vizate”, a declarat ministrul malaysian al Transporturilor, Hishammuddin Hussein.

În timp ce cercetările se concentrează acum în estul Malaysiei, Kuala Lumpur a extins zona de căutare duminică pe coasta de vest şi a cerut ajutorul Indoneziei. În total, circa 40 de nave şi 22 de aeronave diverse (în special din China, Statele Unite, Vietnam, Malaysia, Filipine, Singapore) participă la operaţiuni, potrivit oficialilor.

Navele au ajuns la două dâre de carburant care se întind pe mai mulţi kilometri de-a lungul Mării Chinei de Sud, dar nu au găsit nicio urmă de Boeing. Dacă avionul s-a scufundat în mare, aceasta ar fi catastrofa aeriană cu cele mai multe victime din 2001, când s-a prăbuşit avionul Airbus A-300 al American Airlines, care a provocat moartea a 265 de persoane în Statele Unite.

Un austriac pe numele Christian Kozel şi un italian pe nume Luigi Maraldi apăreau pe lista pasagerilor, dar niciunul dintre ei nu se afla la bord, potrivit oficialilor, amândurora fiindu-le furate paşapoartele în Thailanda în ultimii doi ani.

În timp ce ministrul Transporturilor a vorbit despre patru suspecţi, directorul aviaţiei civile malaysiene, Azharuddin Abdul Rahman, a precizat că doar doi pasageri ar fi folosit paşapoarte furate. „Avem înregistrări cu doi suspecţi pe camerele de supraveghere”.

„Suntem la curent cu informaţii de zbor în cazul a doi pasageri. Nu am găsit nicio legătură cu terorismul, deşi este prea devreme şi în niciun caz definitiv”, a declarat la rândul său un oficial american la Washington.

„Faptul că (paşapoartele) au fost furate nu înseamnă că cei care călătoreau cu ele erau terorişti”, a adăugat un oficial de rang înalt al Departamentului pentru Securitate Internă pentru Los Angeles Times, menţionând că ar putea fi vorba despre „hoţi”.

Avionul, un Boeing 777-200 aflat în serviciu de peste 11 ani, cu un pilot angajat de Malaysian Airlines din 1981, transporta 227 de pasageri, dintre care doi copii, şi 12 membri ai echipajului malaysieni, potrivit companiei.

Extremitatea unei aripi a avionului a fost avariată în urma unei coliziuni la sol cu un alt avion pe aeroportul Pudong din Shanghai.

„Aeronava a avut extremitatea unei aripi ruptă. O parte, de aproape un metru, de la capătul aripii a fost distrusă”, a explicat preşedintele Malaysia Airlines, Ahmad Jauhari Yahya, în cadrul unei conferinţe de presă.

Aripa „a fost reparată de Boeing, certificată de Boeing şi de mai multe autorităţi” ale aviaţiei civile, a continuat el. Avionul „era apt de zbor”, potrivit lui.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult