Acasa InternationalExterne Irak: Forțele Kurde și aviația americanǎ au preluat controlul barajului de la Mosul

Irak: Forțele Kurde și aviația americanǎ au preluat controlul barajului de la Mosul

scris de Laurentiu Banches
3 afisari

Forțele kurde, susținute de aviația americană, au preluat controlul celui mai mare baraj din Irak, care fusese cucerit în urmă cu zece zile de jihadiștii Statului Islamic (SI).

Irak: Forțele Kurde și aviația americanǎ au preluat controlul barajului de la Mosul (foto:bostonglobe.com)

SUA au raportat că au efectuat duminică, 17 august, 14 atacuri aeriene în apropiere de barajul de la Mosul, nu departe de Erbil (nord), după cum a indicat Centcom, Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu și Asia Centrală. Avioane și drone au lansat „cu succes” 14 lovituri care au distrus sau avariat 10 vehicule armate ale insurgenților Statului Islamic, șapte vehicule de transport Humvee, două vehicule blindate pentru transportul trupelor și un post de control, a precizat Centcom. Aceste acțiuni au avut drept scop sprijinirea „eforturilor umanitare, protejarea infrastructurii importante, a personalului și instalațiilor SUA în Irak și vin în ajutor forțelor de securitate irakiene și forțelor de apărare kurde„, potrivit Centcom.

În ajun, SUA au efectuat nouă atacuri aeriene punctuale asupra unor obiective similare, în sprijinul ofensivei peshmerga (combatanți kurzi), lansată sâmbătă pentru a recuceri barajul de la jihadiști, care îl controlau din 7 august. Conform Agerpres, barajul furnizează apă și electricitate celei mai mari părți a regiunii și este indispensabil irigațiilor unor suprafețe mari de culturi. În timp ce Irakul s-a afundat în haos de la începutul lunii iunie, în urma unei ofensive a jihadiștilor Statului Islamic, pe care care nimic nu pare să-o oprească pentru moment, marile puteri și-au amplificat eforturile pentru a stopa finanțarea insurgenților, a livra arme kurzilor și ajutor zecilor de mii de persoane strămutate ca urmare a violențelor.

5 comentarii

ValVerde 18-08-2014 - 17:36

Ai uitat sa traduci si partea in care se mentioneaza ca PKK a creat unitati intregi de voluntare femei.

Imbecilizatii de dumnezeu de la ISIS o iau in goarna de la femei si e panica intre ei.

Daca te omoara in lupta o femeie, pla rai !!

Hahhahahah 🙂

urbos 18-08-2014 - 20:16

Lindic, tu nu te califici, nici femeie, nici barbat. In plus, nu-ti mai poti muta suncile alea nici doi metri.

UnUL 18-08-2014 - 20:25

Măi c u r bubos, tu visezi șunci și noaptea? Ai viziuni sau ce naiba?

tomi 18-08-2014 - 23:55

Ma urbos, bestie dementa, uite ucazia mare a vietii tale, ca mare iubitor al islamului poti intra in lupta de partea califatului sanic al jihadistilor, vei intra in Romania pe tancurile islamistilor aducand in tara democratia si maretia coranului.

UnUL 19-08-2014 - 00:17

Nu-i da astfel de idei, domnule Tomi că, la câtă minte are, ar fi capabil să le pună în practică.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult