Acasa InternationalExterne Iran: AIEA vrea abordarea dimensiuni militare a programului nuclear

Iran: AIEA vrea abordarea dimensiuni militare a programului nuclear

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) vrea să treacă la la abordarea problemei unei eventuale dimensiuni militare a programului nuclear al Teheranului.

Iran: AIEA vrea abordarea dimensiuni militare a programului nuclear (foto: almanar.com.lb)

„Am început cu măsuri practice şi uşor de pus în aplicare, apoi trecem la lucruri mai dificile”, a subliniat directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Yukiya Amano. „Dorim, desigur, să includem probleme (referitoare) la posibila dimensiune militară în etapele următoare”, a continuat Amano ȋntr-un interviu. Agenţia ONU urmăreşte să stabilească dacă Teheranul a acţionat în vederea creării bombei atomice înainte de 2003 şi eventual după aceea.

Într-un raport dur, difuzat la sfârşitul lui noiembrie 2011, AIEA a prezentat un adevărat „catalog” de elemente, considerate ca fiind credibile, care relevă că această posibilitate nu poate să fie exclusă. Raportul a fost respins de către Iran, care a negat întotdeauna că a vrut sau că vrea să creeze un arsenal nuclear militar. După doi ani de negocieri fără rezultat, cele două părţi au încheiat un acord de etapă, la 11 noiembrie, care nu evoca, totuşi, probleme legate de o posibilă dimesniune militară a programului nuclear iranian.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult