Acasa InternationalExterne Iranul a semnat un acord privind schimbul de combustibil nuclear cu Turcia

Iranul a semnat un acord privind schimbul de combustibil nuclear cu Turcia

scris de Ziua Veche
1 afisari

.In baza acordului incheiat luni intre Teheran si Ankara, mediat de Brazilia, Iranul va trimite in Turcia uraniu slab imbogatit, in schimbul combustibilului nuclear destinat reactoarelor de cercetare.

Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al ministerului iranian de externe, Ramin Mehmanparast, care a precizat ca Teheranul va expedia aproximativ 1.200 de kilograme de uraniu slab imbogatit in Turcia. Acesta a mai adugat ca “vom informa in cursul saptamanii Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) in legatura cu acest acord”. La randul sau, seful diplomatiei turce, Ahmet Davutoglu, a declarat ca “acordul de schimb demonstreaza faptul ca Iranul vrea sa deschida un nou drum, constructiv, (…) deci nu mai poate fi vorba de noi sanctiuni sau presiuni”. In replica, un oficial israelian a declarat ca Iranul a reusit sa “manipuleze” Turcia si Brazilia, pentru a evita noi sanctiuni. Potrivit BBC, in afara ministrilor de externe, la negocierile desfasurate la Teheran au participat presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, premierul turc, Recep Tayyip Erdogan si presedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva. In luna octombrie a anului trecut, Iranul si Turcia au fost aproape de semnarea unui acord asemanator, dar atunci autoritatile de la Teheran au renuntat in ultimul moment din cauza unor neintelegeri.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult