Acasa InternationalExterne Iranul detine 22 kg de uraniu puternic imbogatit

Iranul detine 22 kg de uraniu puternic imbogatit

scris de Ziua Veche
3 afisari

.Iranul detinea la jumatatea lunii august cel putin 22 kg de uraniu puternic imbogatit, despre care Teheranul afirma ca va fi utilizat in reactorul sau de cercetare, conform unui raport al Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) consultat luni de AFP.


‘Iranul a estimat ca intre 9 februarie si 20 august 2010 (…) circa 22 kg de UF6, uraniu imbogatit la 20%, au fost produse’ in centrul sau pilot de imbogatire a uraniului de la Natanz, a anuntat AIEA in raportul sau destinat Consiliului guvernatorilor. In trecut, Iranul nu a reusit sa imbogateasca uraniu decat la 5% la Natanz. Imbogatirea uraniului la aproape 20% a inceput in februarie, avand ca obiectiv folosirea acestuia drept combustibil pentru reactorul de cercetare de la Teheran, transmite Agerpres. Progresele in imbogatirea uraniului au fost realizate de expertii iranieni in ciuda sanctiunilor adoptate de Consiliul de Securitate al ONU si condamnarilor din majoritatea tarilor occidentale care apreciaza ca productia de UF6 realizata apropie regimul islamic de capacitatea de a se dota cu bomba atomica.

Conform noului raport al AIEA, Iranul a plasat materialul ‘intr-un cilindru cu o capacitate de aproape 25 kg si acesta a fost plasat sub supraveghere’. Teheranul afirma ca are nevoie de uraniu imbogatit la 20% pentru a-si alimenta reactorul de cercetare in scopul producerii de radioizotopi medicali, in timp ce statele occidentale suspecteaza Republica islamica ca doreste sa se doteze cu arma nucleara. De asemenea, conform unui raport al agentiei ONU, cu sediul la Viena, Iranul ar dispune in prezent si de 2,803 tone de uraniu slab imbogatit.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult