Acasa InternationalExterne Iranul elibereaza lideri Al-Qaida pentru relansarea conflictul din Afganistan

Iranul elibereaza lideri Al-Qaida pentru relansarea conflictul din Afganistan

scris de M.A.
2 afisari

Iranul a pus în libertate mai mulţi oficiali de rang înalt ai Al-Qaida, aflaţi până în prezent în detenţie, pentru ca aceştia să reconstruiască organizaţia islamistă la frontiera dintre Afganistan şi Pakistan, relatează The Times. Citând oficiali pakistanezi şi din Orientul Mijlociu care s-au exprimat sub acoperirea anonimatului, cotidianul britanic afirmă că autorităţile iraniene furnizează un ajutor discret activiştilor Al-Qaida în lupta lor împotriva trupelor NATO în Afganistanul vecin.

„În numeroase ocazii, ei sunt ajutaţi de Gardienii Revoluţiei iranieni”, a dat asigurări un oficial de rang înalt din serviciile de informaţii pakistaneze, transmite Mediafax.

Printre liderii Al-Qaida eliberaţi figurează egipteanul Saif al-Adel, care este înscris pe lista celor mai căutaţi terorişti de către FBI pentru presupusa lui implicare în atentatele de la ambasadele americane din 1998 din ţările Africii de Est, potrivit cotidianului. Saif al-Adel a fost numit recent şef de operaţiuni în Afganistan şi Pakistan, potrivit oficialilor pakistanezi, citaţi de The Times.

Kuwaitianul Suleiman Abu Ghaith, purtător de cuvânt al Al-Qaida în momentul atentatelor din 11 septembrie 2001, Abu Khayr al-Masri, un apropiat al numărului doi în ierarhia organizaţiei Ayman Al-Zawahiri, precum şi trei membri ai familiei lui Osama ben Laden, au fost eliberaţi, potrivit aceloraşi surse.

Numeroşi lideri Al-Qaida şi-au găsit refugiu în Iran după invadarea Afganistanului de către americani, după atentatele din 11 septembrie 2001. Unii dintre ei au fost plasaţi în detenţie de autorităţile iraniene.

Cei doi lideri ai organizaţiei islamiste, Osama ben Laden şi Ayman al-Zawahiri, s-ar afla în nord-vestul Pakistanului, în zona tribală de la frontiera cu Afganistanul. În iulie, fiul lui Osama ben Laden, Omar, a declarat că 20 dintre membrii familiei sale sunt blocaţi în Iran şi că Teheranul refuză să discute despre soartea lor cu Arabia Saudită. Totuşi, un cotidian kuwaitian anunţa în noiembrie că mai mulţi lideri ai Al-Qaida, între care Abu Ghaith, au părăsit Iranul pentru a merge în Yemen.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult