Acasa InternationalExterne Update: Iranul provoacă Israelul. Egiptul confirmă – VIDEO

Update: Iranul provoacă Israelul. Egiptul confirmă – VIDEO

scris de D.S.S.
35 afisari

Egiptul confirmă că a primit o cerere pentru două nave de război iraniene, care vor să treacă prin Canalul Suez  spre apele din largul Siriei.


Doua nave de război iraniene vor să treacă prin Suez

Distrugător american trecând prin Canalul Suez


După o zi de incertitudine, Ministerul de Externe de la Cairo a declarat vineri că a primit o cerere oficială, transmisă şi Autorităţii Canalului. Cererea iranienilor trebuie să fie aprobată de Ministerul de Externe şi de cel al Apărării egiptene.

Potrivit Le Figaro, ţinta reală a celor două nave de război  trimise de Teheran ar putea fi Libanul. Miercuri, Hasan Nasrallah, şeful Hezbollah, grupare înarmată şi finanţată de Iran, şi care are o poziţie dominantă la Beirut, a afirmat că e gata să invadeze Galileea, în caz de război cu statul evreu.

Conducătorii israeilieni sunt cu atât mai puţin dispuşi să închidă ochii la manevrele navale iraniene cu cât îngrijorarea lor este mare după debarcarea lui Hosni Mubarak. Trecerea prin Canal a celor două nave este un test pentru armata egipteană, care conduce acum ţara.

În vremea fostului preşedinte, între Egipt şi Israel se legase o alianţă de fapt împotriva Iranului. Astfel, în iulie 2009, un submarin israelian a trecut prin Suez pe sub nasul  şi cu ştiinţa autorităţilor egiptene, spre „o destinaţie necunoscută”. Potrivit experţilor militari, nava din clasa Delfin, susceptibilă să fie echipată cu rachete nucleare, s-ar fi deplasat în Golf, în vecinătatea Iranului. La acel moment, Egiptul era îngrijorat de tentativele de destabilizare ale Iranului asupra comunităţilor şiite din ţările Golfului. Mai mulţi membri Hezbollah, acuzaţi că ar fi pregătit atentate anti-israeliene pe pământ egiptean, au fost arestaţi.

Declaraţia dură a ministrului de Externe israelian ar fi menită să testeze dacă noua conducere a Egiptului menţine politica împotriva Iranului, a programului său nuclear şi a tentativelor de a-şi extinde influenţa în întregul Orient Mijlociu.

Avigdor Lieberman, ministrul israelian al Afacerilor Externe, a afirmat în seara zilei de 16 februarie, “că Iranul a trimis două nave de război (o fregată de clasă MK-5, echipată cu rachete sol-mare, şi o navă de clasă Kharg -n.r.) în Marea Mediterană prin Canalul Suez şi şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acest gest calificat drept o “provocare”.
Avigdor Lieberman

Avigdor Lieberman
“În această seară, două nave de război iraniene ar fi traversat Canalul Suez pentru a merge în Mediterană, în drum spre Siria”, a declarat Lieberman, citat de Haaretz. “Comunitatea internaţională trebuie să înţeleagă că Israelul nu poate ignora aceste provocări la nesfârşit”, a adăugat şeful diplomaţiei israeliene, în timpul unui discurs la Ierusalim, la conferinţa preşedinţilor principalelor organizaţii evreieşti americane.

Pe de altă parte, într-un comunicat, Autoritatea Canalului Suez (SCA) a adus la cunoştinţă că nu a primit nicio notificare legată de trecerea navelor iraniene.

Autoritatea permite vapoarelor de orice naţionalitate să pătrundă prin canal, cât timp pavilionul lor aparţine unei ţări care nu este în război cu Egiptul. Canalul Suez nu acceptă moneda iraniană, dar aceasta nu înseamnă că navele iraniene nu pot folosi această rută maritimă”, a subliniat comunicatul.

Dacă informaţia israeliană este confirmată, aceasta va fi prima oară după 1979 când navele de război iraniene traversează Canalul Suez.

Lieberman consideră că trimiterea a două nave iraniene este “o provocare care dovedeşte că încrederea şi îndrăzneala iranienilor se intensifică în fiecare zi”.

IRAN-MILITARY-MANOEUVERSIranul pare că vrea să îşi extindă prezenţa navală şi militară dincolo de Golful Persic şi Marea Roşie la Marea Mediterană prin canalul Suez. Pe 2 februarie a.c., viceamiralul Gholam-Reza Khadem Biqam,adjunctul şefului marinei militare iraniene, a anunţat că misiunea flotei este de a pătrunde în  Marea Roşie şi apoi să ajungă în Marea Mediterană.  
Potrivit informaţiilor publicate de Debka, prin această mişcare, Iranul doreşte să câştige infuenţă în zonă. Acest lucru ar putea afecta chiar şi parţial activitatea forţelor navale din Golful Persic şi ar  aduce o prezenţă militară iraniană destul de aproape de zona fierbinte a Egiptului. Mai mult, Iranul ar încerca să se apropie astfel şi de porturile din Liban, având în vedere o  iminentă răsturane a guvernului libanez şi preluarea conducerii de către Hezbollah.


USS Enterprise

USS Enterprise
La Washington, Philip Crowley, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, a dat asigurări că Statele Unite „supraveghează ce fac”, el confirmând că se referă la aceleaşi nave la care se referea ministrul israelian.

De asemenea, senatorul republican Mark Kirk, a apreciat că chiar dacă „oricine are dreptul să utilizeze Canalul Suez”, acest gest este „foarte, foarte provocator„. În opinia sa, cele două nave sunt, aşa cum susţine Israelul, două vase de război iraniene.

Sosirea celor două nave în dreptul coastelor israeliene „nu reprezintă vreun pericol militar pentru Israel, pe termen lung„, statul evreu fiind în măsură să le „scufunde”, potrivit lui Kirk. Dar „acest lucru arată că Marina iraniană şi-a extins raza de acţiune”, a subliniat senatorul.

Israelul consideră Iranul, care ameninţă, în mod frecvnet, cu dispariţia statului evreu şi susţine mişcările şiită libaneză Hezbollah şi palestiniană Hamas, drept principala ameninţare la adresa sa.

Pe de altă parte, un portavion american, USS Entreprise, a traversat marţi Canalul Suez şi se află, în prezent, în Marea Roşie, îndreptându-se în direcţia Golfului Persic, a anunţat miercuri Marina americană.

18 comentarii

Spiridon 17-02-2011 - 14:03

CIUCIU HUHU banditule, la cat trafic cu tablouri ai facut tu, crezi ca scapi mai usor decat Vantu? Cate ai dat la Partidul Ecologist Român? Crezi ca nu stim? Si inca iti pui scufie de metal sa nu-ti citim gandurile? Lasa, lasa, vezi tu pe dracu!

Huhu Ciu 17-02-2011 - 15:42

Pai daca tu esti traficant de de toate crezi ca toti sint traficanti in lume?

Vladimir Putin 17-02-2011 - 15:18

Astia o pun de vreun razbou fara sa ne anunte

Ereticul 17-02-2011 - 15:29

Navele de razboi ale Iranului din Mediterana sunt o amenintare / provocare mult mai mica decat bazele militare ale SUA si Rusia raspandite in intreaga lume.

Huhu Ciu 17-02-2011 - 15:40

Corect!

urbos 17-02-2011 - 19:31

Ha ha, sobolanii se simt provocati. Hai sictir starpiturilor.

jan dinu 17-02-2011 - 19:56

Huhu e mulah shi se roaga la Allah
Dar evreii nu-l lasa ,in curind e luat in plasa !
JD-USA

Huhu Ciu 17-02-2011 - 22:38

Sugi pu..a jegule comunist-securist-pedelist-portocaliu!

Huhu Ciu 17-02-2011 - 23:04

E vorba de jegul portocaliu Jan Dinu cretinu’, ptiu!

Didos 17-02-2011 - 21:02

Ahmadinejad nu a inteles nimic din lectia Irakiana si se da mare cu doi septari. La fel ca el se credea si Sadam Hussein ! Ce inseamna betia puterii si cum poate ea aduce mari nenorociri pe capul unui popor nevinovat!

urbos 17-02-2011 - 22:56

Si de data asta crezi ca se mai baga cineva pentru americani, dupa ce si-au mintit aliatii ca niste abjecti in cazul Saddam? In plus, americanasii sint jumuliti si nu mai sint in stare de nimic, daca se mai baga in vreun razboi pe coclauri, o sa aiba unul civil la ei acasa.

Isus Hristos evreul 17-02-2011 - 22:47

Evreii asta tac ce tac…daar tare ma tem ca de data asta o sa fie fierbinte foc.
Tot amenintati de cretinul asta musulman,nu trebuie decat un mic chibrit aprins acuma si sa vezi tu distractie.Treaba e ca intreg OM e acum in balagan,posibil o criza petroliera si da bine cu economia mondiala.
Prosperitate va fi egal cu moarte….??!!Iar mai rau,prinsi de gat,evreii astia sa nu deschida doamne fereste usa dela magazia din DIMONA……..
Cititi „Vechiul si Noul Testament”oameni buni….se adevereste………

urbos 17-02-2011 - 22:51

Sobolinsky degeaba te scremi, Hristos nu-i evreu. Mars.

Isus Hristos evreul 17-02-2011 - 23:19

Da maaaaaaa ai dreptate,Isus Hristos e Roman get,beget,am gresit nickul meu,trebuia sa scriu „Issus Hristos romanul”
Hai sictir!

urbos 17-02-2011 - 23:33

Nu roman, ci nascut nu facut. Deci tot mars.

Salut 17-02-2011 - 23:37

Nu inteleg insistenta ZV asupra (non)subiectului.
Pana una-alta, nu s-a intamplat nimic…si nici nu pare a se intampla. Pana si israelienii au lasat-o balta…deci, kakaia zaravera?

Ereticul 18-02-2011 - 23:04

„un submarin israelian (…) din clasa Delfin, susceptibil să fie echipat cu rachete nucleare, s-ar fi deplasat în Golf, în vecinătatea Iranului.”

Asta nu e o provocare la adresa Iranului? Pe perciunati ii mananca spinarea; mi-e scarba de pe acum, cand ma gandesc ce urlete de jale o sa lanseze in intreaga lume atunci cand o sa fie „scarpinati”, pretinzand bineinteles ca ei sunt victimele …

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult