Acasa InternationalExterne Islanda: 25 de cetateni obisnuiti vor scrie Noua Constitutie

Islanda: 25 de cetateni obisnuiti vor scrie Noua Constitutie

scris de Ziua Veche
1 afisari

În urma nemulţumirii generale a islandezilor faţă de propria clasă politică, un grup de 25 de persoane a fost ales dintre 522 de cetăţeni obişnuiţi şi desemnat să redacteze noua Constituţie a ţării, potrivit rezultatelor publicate marţi ale unui scrutin desfăşurat sâmbătă, informează AFP, citată de Agerpres.


Rata de participare a fost de 35,95 %, iar grupul ales respectă un anume echilibru între sexe, a precizat postul de radio public islandez anunţând rezultatele. 10 femei şi 15 bărbaţi au fost aleşi, cea mai mare parte provenind din regiunea capitalei Reykjavik. Printre ei se află o poetă şi un vechi prezentator de jurnal televizat, binecunoscut în Islanda.

Singurele condiţii pentru a candida au fost de a avea peste 18 ani şi de a prezenta cel puţin 30 de semnături în sprijinul candidaturii. În final, 522 de islandezi de toate orientările au concurat în scrutinul care urma să formeze un grup de cetăţeni cu misiunea de a redacta o nouă Constituţie pentru această ţară din nordul Atlanticului. La soluţia respectivă s-a ajuns în urma nemulţumirii exprimate de populaţie faţă de clasa politică după prăbuşirea sistemului său financiar în 2008.

Adunarea constituantă urmează să se reunească la jumătatea lunii februarie. Ea va avea la dispoziţie între două şi patru luni pentru a redacta un proiect de Constituţie destinată să o înlocuiască pe cea veche, datând din 1944, după ce Islanda şi-a proclamat independenţa de Danemarca.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult