Acasa InternationalExterne Islanda: Erupția vulcanului Bardarbunga a interzis traficul aerian (Video)

Islanda: Erupția vulcanului Bardarbunga a interzis traficul aerian (Video)

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

Islanda a interzis vineri, 29 august, traficul aerian deasupra Bardarbunga, după ce vulcanul a intrat în erupție în noaptea de joi spre vineri.

Islanda: Erupția vulcanului Bardarbunga a interzis traficul aerian (foto: rses.anu.edu.au)

Islanda: Erupția vulcanului Bardarbunga a interzis traficul aerian (foto: rses.anu.edu.au)

Ȋn comunicatul de presǎ emis de Protecția civilǎ se aratǎ cǎ „O erupție vulcanică a început (…) imediat după miezul nopții (ora localǎ)”, acesta petrecȃndu-se la nivelul câmpului de lavă Holuhraun.  „Pentru moment sistemul radar nu a detectat cenușă vulcanică (…) Seismul provocat de erupție este de intensitate redusă, ceea ce indică o erupție fără o activitate explozivă semnificativă”, a adǎugat Protecția civilǎ, potrivit Agerpres. Oamenii de științǎ au estimat cǎ „fisura vulcanică în Holuhraun (…) se întinde pe aproximativ un kilometru”.

Ȋn urma acestor evenimente, Institutul meteorologic islandez, care supraveghează activitatea vulcanică, a ridicat nivelul de alertă la maximum, „roșu”, cod de alertă pentru traficul aerian deasupra vulcanului, fără ca acest lucru să atragă după sine închiderea aeroporturilor de pe insulă. Bardarbunga, vulcanul imens aflat sub cel mai mare ghețar din Islanda, este considerat suficient de periculos pentru a amenința, în cazul unei erupții, traficul aerian din nordul Europei și din Atlanticul de Nord, cum s-a ȋntȃmplat cu vulcanul Eyjafjallajökull în 2010.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult