Acasa InternationalExterne Islanda: Peste 32.000 de semnatari ai petiției referendumului pentru UE

Islanda: Peste 32.000 de semnatari ai petiției referendumului pentru UE

scris de Laurentiu Banches
5 afisari

Peste 32.000 de islandezi au semnat miercuri, 26 februarie, o petiţie pentru a cere un referendum cu privire la continuarea negocierilor de aderare a ţării lor la Uniunea Europeană (UE).

Islanda: Peste 32.000 de semnatari ai petiției referendumului pentru UE (foto:mw.nl)

Petiţia poate fi semnată pe Internet la adresa thjod.is, introducând numărul personal de Securitate Socială, fapt ce garantează credibilitatea numărătorii. Aceasta a depăşit pragul de 30.000 de persoane miercuri. „Evident, oamenilor le pasă de această problemă. Suntem optimişti, dar rezultatul a fost mai bun decât am îndrăznit să sper”, a afirmat Jon Steindor Valdimarsson, liderul Já Ísland (Da, Islanda), un grup de organizaţii proeuropene care au iniţiat această petiţie.

Guvernul, în cadrul căruia coabitează două partide eurosceptice, a anunţat vineri că va apăra în Parlament un proiect de lege care-i oferă puterea de „a retrage candidatura pentru aderarea la Uniunea Europeană” depusă de Islanda în 2010. Potrivit lui Valdimarsson, 13% din electorat a semnat deja petiţia, ceea ce ar putea impune organizarea unui referendum.

Grupul Já Ísland intenţionează să înmâneze petiţia preşedintelui Parlementului. „Ar fi un prejudiciu adus intereselor politice şi economice ale poporului islandez ca poarta către Europa să fie închisă în acest moment”, a subliniat Valdimarsson, potrivit medifax.

1 comentariu

pathfinder 27-02-2014 - 09:31

Mda. Numarul ala e un fel de CNP de la noi.
Si nu poate fi folosit pentru autentificare.

Sa explic: cine ar avea curajul sa foloseasca doar CNP-ul pentru tranzactii bancare?
Aud?

In rest, sa fie sanatosi islandezii.
Nu prea inteleg ce le trebuie lor UE.
Nu vad cum i-ar ajuta…

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult