Acasa InternationalExterne Israelul şi Libanul se ceartă pe zăcămintele de gaze

Israelul şi Libanul se ceartă pe zăcămintele de gaze

scris de M.A.
189 Afisari

Israelul anunţă că se va adresa Consiliului de Securitate al ONU, solicitând ca traseul maritim care delimitează zona economică din Marea Mediterană să fie în conformitate cu reglementările internaţionale.

Israel Liban gaze Mediterana (greenprophet.com)

foto: greenprophet.com

Duminică, premierul israelian Benjamin Netanyahu a prezentat oficial liniile zonei economice exclusive din Mediterana, traseu care va fi prezentat Consiliului de Securitate al ONU, ca reacţie la plângerea Libanului cu privire la zăcămintele de gaz natural, transmite Radio România Actualităţi.

Premierul Netanyahu a indicat că linia prezentată de Beirut în plângerea de la ONU este în contradicţie cu toate acordurile semnate de Liban cu Cipru în urmă cu patru ani.

Conform legislaţiei internaţionale, se face distincţie între apele teritoriale obişnuite şi apele teritoriale economice, care pot fi la o distanţă mai mare de ţărmul unui stat, problema fiind reglementată prin acorduri între statele riverane implicate.

Ministrul israelian de externe, Avigdor Lieberman, a declarat că Libanul, sub presiunea Hezbollah, provoacă fricţiuni, dar Israelul nu va renunţa la nicio parcelă din ceea ce îi revine.

Ministrul libanez al energiei, citat de France Press, a replicat că dacă Israelul respectă dreptul internaţional nu este nicio problemă, însă a insistat că Libanul nu va accepta să renunţe la resursele sale energetice şi nici la drepturile sale maritime.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS