Acasa InternationalExterne Istoria din Egipt nu se repetă: Gaddafi spulberă revolta

Istoria din Egipt nu se repetă: Gaddafi spulberă revolta

scris de Adrian Pătruscă
2 afisari

Din cauza lipsei de pregătire, de dotare şi de organizare, forţele insurgenţilor sunt măturate de trupele loiale regimului libian.

Gaddafi spulberă revolta din LibiaBătălia de la Brega abia dacă a durat câteva ore. După retragerea în dezordine din Ras Lanuf la sfârşitul săptămânii, insurgenţii libieni îşi stabiliseră linia de apărare la Brega, oraş unde se află una dintre cele mai importante rafinării din Golful Sirt. Camionete parcate aiurea în această adunătură de căsuţe, aflată pe drumul ce duce din deşert spre mare, câteva mitraliere antiaeriene ţintind cerul, tunuri uşoare şi cam atât, notează reporterul Le Figaro.

După ce au oprit înaintarea insurgenţilor la Ben Jawad, forţele lui Gaddafi avansează spre est folosind o metodă simplă, dar eficientă, în faţa unor oameni făcuţi luptători peste noapte. Avioanele seamănă panică în primele linii, după care artileria şi lansatoarele de rachete termină de dispersat forţele rebelilor şi curăţă terenul.

În lipsa unor conducători adevăraţi, insurgenţii nu stăpânesc decât două manevre: punctele de control de-a curmezişul drumurilor şi retragerea în debandadă.

După ce au pierdut Ras Lanuf cu terminalul său petrolier, noul punct de control fusese stabilit la Brega. Cu totul, vreo sută de tineri echipaţi cu arme uşoare, fără antrenament, nici comandanţi, îmbătându-se cu sloganuri, trăgând rafale spre cer, pozând pentru fotografi în ţinutele lor pseudo-militare. Totul după modelul de acum zece zile, o epocă îndepărtată, când forţele rebelilor păreau gata să măture de la putere regimul lui Gaddafi.

Retragerea nu s-a lăsat mult aşteptată. Tot acest dispozitiv de apărare improvizat a fost spulberat în câteva ore, până în prânz. Nici măcar nu a mai fost nevoie ca avioanele să îşi arunce bombele. A fost suficient să se audă şuieratul primelor katiuşe trase de forţele regimului, că a şi început debandada. Coloane de maşini s-au lansat într-o goană disperată spre răsărit, câteva vehicule atinse de proiectile ard pe şosea, după care nimic. Brega a căzut duminică în mâinile lui Gaddafi.

Un om cu cămaşă albă plânge lângă o ambulanţă parcată la marginea drumului, într-un peisaj complet plat, în bătaia vântului deşertului. Usama Ben Saadi este un om de afaceri american de oprigine libiană, revenit în ţară pentru a lua voluntar parte la revoltă. “Este o luptă complet inegală”, zice el. “Nu avem decât arme uşoare, iar Gaddafi se foloseşte de toate mijloacele pe care le are: tancuri, avioane, rachete. De la Benghazi (centrul rezistenţei libiene – n.r.) nu primim nici un ajutor. Dacă Occidentul nu ne ajută, va fi o baie de sânge.”

Insurgenţii sunt incapabili să facă faţă atacurilor lui GaddafiNoua linie a frontului, sau, mai curând, noul punct de control, a fost stabilit duminică seara sub cele două arcuri de oţel care încalecă drumul la intrarea în Ajdabiya. Un tanc T62, vechi de când lumea, tunuri uşoare şi mitraliere Duşka aliniate în deşert. În premieră, două buldozere încercau să ridice nişte baricada din pământ.

Ajdabiya, nod rutier care controlează drumul de est ce taie deşertul spre Tobruk şi graniţa egipteană şi drumul spre sud care duce la câmpurile petroliere, este următoarea ţintă de recucerit pentru forţele lui Gaddafi. Iar insurgenţii nu par capabili să opună vreo rezistenţă.

Problema termenilor militari în acest conflict este că descriu evenimente care nu se petrec de-adevăratelea. Nu există în realitate nici linie a frontului, nici bătălii în adevăratul înţeles al cuvântului. Acolo unde acum cincisprezece zile toată lumea se alătura unei revolte care părea că îl va răsturna pe Gaddafi, lumea a început să se gândească la urmări. Şi aceleaşi mecanisme colective care au suflat în pânzele revoltei au început, în ultimele zile, să acţioneze în sens invers.

1 comentariu

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult