Acasa InternationalExterne Italia începe în 2011 retragerea din Afganistan

Italia începe în 2011 retragerea din Afganistan

scris de Ziua Veche
0 afisari

.Trupele italiene din Afganistan îşi vor începe retragerea în aproximativ opt luni, iar procesul se va derula până în 2014, potrivit ministrului italian de externe, Franco Frattini, transmite Radio Romania Actualitati.Şeful diplomaţiei de la Roma intenţionează să abordeze în cadrul summit-ului NATO din noiembrie, de la Lisabona, criteriile transferului de putere în Afganistan către afgani, „cu un calendar care începe să fie definit.


„Mai exact din vara lui 2011 începe retragerea progresivă, cu intenţia de a o finaliza în 2014”, spunea Franco Frattini. Afirmaţiile lui Franco Frattini vin la câteva zile după moartea a patru militari, ucişi într-o ambuscadă, în vestul teritoriului afgan. „Militarii noştri sunt acolo, în primul rând pentru a proteja Italia, pentru a evita ca teroriştii cu legături în rândul grupărilor prezente în Afganistan şi Pakistan să vină aici, în Europa, la noi”, a subliniat şeful diplomaţiei de la Roma.

De câteva zile ministrul apărării, Ignazio la Russa, cere forurilor competente armarea cu bombe a avioanelor aflate în dotarea militarilor din Afganistan, Italia fiind singura ţară cu avioane fără armamentul adecvat. Avioanele italiene sunt destinate în prezent doar misiunilor de recunoaştere, pentru a apăra mai bine militarii. Acest gest ar constitui, potrivit presei din peninsulă, o violare a Constituţiei italiene, care înfierează războiul ca „instrument împotriva libertăţii altor popoare şi ca mijloc de reglementare a controverselor internaţionale”. NATO a cerut guvernului italian, în urmă cu o lună, să trimită mai mulţi instructori militari în Afganistan, în vederea respectării termenului prevăzut pentru transmiterea controlului asupra ţării către forţele locale. În prezent, aproximativ 500 de carabinieri participă la misiuni de antrenament ale NATO în Afganistan. Cele patru victime de sâmbătă ridică la 34 numărul militarilor italieni ucişi, din 2004 şi până în prezent, în această ţară, în care Roma a mobilizat aproximativ 3.400 de soldaţi. Contingentul urmează să urce progresiv la 4.000 de militari, până la sfârşitul anului.

0 comentariu

tari 22-04-2010 - 17:46

tari astia de la s t l.ro dar nici cu voi nu e de glumit

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS