Acasa InternationalExterne Italia: Senatul a acordat votul de ȋncredere guvernului Renzi

Italia: Senatul a acordat votul de ȋncredere guvernului Renzi

scris de Laurentiu Banches
8 afisari

Noul șef al guvernului italian Matteo Renzi a obținut în noaptea de luni spre marți votul de încredere în Senat asupra programului său destinat unei schimbări „radicale și imediate” a țării.

Italia: Senatul a acordat votul de ȋncredere guvernului Renzi (foto:businessinsider.com)

Guvernul a obținut „da” din partea a 169 de senatori în timp ce 139 au votat împotrivă, a anunțat președintele Senatului Pietro Grasso. „Viitorul Italiei nu este de a plânge de dimineața până seara sau să fie codașa Europei”, „Italia vrea să fie un loc de oportunități”, a lansat incisiv și plin de energie președintele Consiliului într-un discurs de o oră, în mare parte improvizat.

În mod deliberat provocator, fostul primar al Florenței, 39 de ani, a reamintit că nu are vârsta cerută pentru a ocupa un loc în Senat (40 de ani) și că abolirea acestei Camere sub forma ei actuală figurează la loc de frunte în programul său. „Sper să fiu ultimul prim-ministru care cere încrederea Senatului”, a declarat el, în timp ce chiar existența guvernului său depindea de votul de încredere al senatorilor.

Împotrivindu-se curentului de sentiment antieuropean în creștere în peninsulă, Renzi s-a lansat într-o pledoarie vibrantă pentru Uniunea Europeană, a cărei președinție rotativă semestrială va fi asigurată de Italia de la 1 iulie. „Tradiția europeană și europeistă reprezintă cea mai bună parte a Italiei precum și certitudinea ei de a avea un viitor”, a spus el. „Nu Angela Merkel și Mario Draghi sunt cei care ne cer să ne ținem conturile publice în ordine”, a adăugat el, citând datoria imensă a țării de peste 130 % din PIB, potrivit Agerpres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult